تاثیر برجام بر اقتصاد ایران / فرمول لغو تحریم ها | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می دهد؛
کارشناسان معتقدند ایران در برابر توافقات برجام به مواردی که مدنظر طرفین بود عمل کرد و در نتیجه این اقدام یک طرفه تاثیری بر اقتصاد ایران نداشته است.
کد خبر: ۲۴۰۴۵
۱۰:۰۶ - ۱۹ فروردين ۱۴۰۰

تاثیر برجام بر اقتصاد ایران

به گزارش خبرنگار اقتصادی یکتاپرس، کارشناسان بر این عقیده هستند که برجام می توانست در اقتصاد ایران تاثیری گذاری بزرگی داشت باشد اما تمامی توافق ها که در سال های گذشته انجام شد به مرحله اجرا نرسید، ایران در برابر توافقات برجام به مواردی که مدنظر طرفین بود عمل کرد و در نتیجه این اقدام یک طرفه تاثیری بر اقتصاد ایران نداشته است.

مواردی در برجام که به مرحله اجرایی نرسید همانند تسهیل فروش نفت و انتقال پول، اثر روانی مثبت بر روی کشورهای دنیا برای تعامل (به طور خاص اقتصادی)، آزادسازی پول های بلوکه شده کشور و افزایش سرمایه‌گذاری خارجی است.

علی اسلامجو، کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه در واقعیت 50 درصد تحریم ها با برجام لغو نشدند و حتی روی کاغذ نیز رفع نشدند گفت: مثلا اگر به بخش دوم پاورقی ششم مراجعه کنیم می‌توانیم ببینیم که در این قسمت این نکته آورده شده است. از 50 درصد تحریم هایی که برداشته شد تنها 10 درصد آن لغو بوده است و 40 درصد آن تعلیق شده اند؛ به عبارت دیگر 80 درصد تحریمهای برداشته شده از جنس تعلیق بودند.

او با اشاره به اینکه همین مقدار از لغو تحریمها نیز به یکباره نبود بلکه سه مرحله بود اظهار داشت: قرار بر این شد که بخشی از تحریمها در روز اجرای برجام و بخشی 8 سال بعد از اجرای برجام و بخشی دیگر 10 سال بعد از اجرای برجام که آن هم باید به تأیید آژانس برسد برداشته شود که این مطلب را می توان در ضمیمه پنجم برجام ملاحظه کرد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: کانالی که برای کشور گشوده شد این بود که به عوض نفت می‌توانستیم کالا وارد کنیم و اثرات این کار این است که اولا عمدتا نوع کالای واردی پیشنهاد شده از طرف کشورهای مقصد بود و نه نیاز واقعی کشور ثانیا دولت مجبور بود که کالا را وارد کند و آن را تبدیل به پول کند و سپس در بودجه از آن استفاده کند و این یعنی نابودی تولید داخلی به دست دولت.

توافقات و تعهدات به عمل در برجام

 طبق فرمایشات مقام معظم رهبری درباره برجام طرفی که حق دارد برای ادامه کار برجام شرط بگذارد، جمهوری اسلامی ایران است چرا که از اول به همه تعهدات برجامی خود عمل کرد. اگر می خواهید که به تعهدات برجامی بازگردیم، آمریکا بایستی همه تحریم ها را بردارد.

مقام معظم رهبری برای بازگشت به برجام بر روی نکته عمل به تعهدات تاکید فراوانی دارند. زیرا توافق کاغذی کمکی به اقتصاد ایران نمی کند. این عمل به تعهدات است که می تواند بر روی اقتصاد ایران تاثیر مستقیمی داشته باشد. شرط مهمی که باید مسئولان ایرانی در مذاکرات وین به آن توجه بسیاری داشته باشند.

در همین راستا، آمریکا پیش از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین از ایران می‌خواست ابتدا به الزامات برجامی بازگردد، اما وزارت خارجه این کشور بامداد پنجشنبه از آمادگی واشنگتن برای پایبند شدن به توافق هسته‌ای خبر داد.

به نوشته خبرگزاری رویترز، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روزانه گفت: «گفت‌وگوها در وین دشوار خواهد بود و به دلایل مختلفی از جمله نبود اعتماد بین تهران و واشنگتن، شاهد چالش‌هایی خواهیم بود».

پرایس ضمن اشاره به حرفه‌ای پیش رفتن گفت‌وگوها در وین، توضیح داد: « ما آماده‌ایم گام‌های ضروری برای بازگشت به پایبندی به برجام را برداریم، که شامل رفع تحریم‌هایی غیرمرتبط با برجام نیز می‌شود. البته من در جایگاهی نیستم که جزئیاتی از چگونه بودن آن به شما ارائه کنم».

وی با تاکید بر آمادگی آمریکا برای برداشتن تحریم‌های وضع‌شده علیه ایران، اما اظهار داشت: «ما هیچ مشوق یکجانبه‌ای به ایران ندهیم تا به توافق هسته‌ای بازگردد».

تاثیر توافقات وین بر اقتصاد ایران

کارشناسان بر این عقیده هستند که اگر توافقات عملیاتی شود می تواند بر بخش های مختلف اقتصاد ایران تاثیر زیادی بگذارد. اقتصاددانان معتقدند که بازگشت به برجام روی همه‌ی بخش‌ها اثرگذار است اما بیشترین منفعت در بخش صنعت رخ می‌دهد. این بخش نیاز به منابع ارزی دارد و سرریز‌های تکنولوژیکی و سرمایه‌گذاری به صنعت کارخانه‌ای کمک می‌کند تا ظرفیت‌های تولیدی افزایش یابد.

کمیل طیبی، اقتصادان با اشاره به اینکه  در بخش خدمات حوزه‌های مالی و بیمه‌ای تحت تاثیر قرار می‌گیرد، اظهار داشت:  حتی ایران می‌تواند در بعد خدمات فنی و مهندسی که دارای مزیت است بازارهای هدف خودش را پیدا کند تا خدمات و کالاهای غیرنفتی را صادر کند.

او تاکید کرد: وقتی سهم این اثرات مثبت افزایش پیدا کند بخش کشاورزی نیز مستقیم و غیرمستقیم منتفع می‌شود و فرصت‌های شغلی جدید به وجود می‌آید. به طور کلی ظرفیت تولیدی بالا می‌رود.

انتهای پیام/

برچسب ها: برجام

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: