الکتروشوک درمانی (ECT) چیست؟ | یکتاپرس
الکتروشوک درمانی، روشی درمانی است که ممکن است بسیاری از افراد آن را ندیده باشند و یا عده ای تصور کنند که روشی برای شکنجه است.
کد خبر: ۵۲۵۷۰
۰۵:۰۰ - ۱۹ شهريور ۱۴۰۰

الکتروشوک درمانی (ECT)

به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، حتما تا به حال در فیلم ها با صحنه هایی از ایجاد شوک مغزی در بیمار مواجه شده اید. صحنه هایی که در آن یک بیمار با چشمان بسته روی یک صندلی قرار گرفته و دستگاهی پر از سیم های درهم و برهم روی سر آن قرار دارد. شاید پس از تماشای ایجاد شوک الکتریکی در بدن بیمار، آن را درمانی خشن و ناکارآمد تصور کرده اید و از تماشای ادامه ماجرا منصرف شده اید. اگر این تجربه را داشتید باید بگوییم شما در حال تماشای یکی از واقعی ترین روش های درمان در روانپزشکی بوده اید. درمان با برق شاید کمی نا متعارف به نظر برسد، اما نمی توان تاثیر سریع و مثبت آن را در درمان بعضی از بیماری ها نادیده گرفت.

الکتروشوک درمانی، یکی از روش های درمانی است که در بیشتر موارد توسط روان پزشک ها تجویز می شود و برای درمان برخی از بیماری های روانی مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش درمانی، از جریان برق مستقیم به جای متناوب استفاده می شود. 

شاید بعضی از افراد این تصور را داشته باشند که الکتروشوک درمانی، یک روش درد آور و آزار دهنده است، در حالی که به هیچ عنوان اینگونه نیست. قبل از اینکه فرایند الکتروشوک درمانی انجام شود، فرد بیهوش می شود. پس از اینکه فرد به طور کامل بیهوش شد، الکترود های مربوط به ارسال شوک به جمجمه و مغز بیمار، به سر متصل می شوند. 

عملکرد شوک الکتریکی در درمان بیماری

الکتروشوک درمانی نوعی از درمان با وارد کردن ضربات الکتریکی است. به این معنی که دستگاهی که به بیمار متصل می شود، با ایجاد یک شوک برقی ضعیف ناگهانی در یک لحظه عملکرد همه سلول های مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. میزان الکترودهای به کار رفته در هر فرد با دیگری متفاوت است. در حقیقت این الکترودها مثل دوز در داروهای خوراکی عمل می کنند و تعداد آن ها به وضعیت بیمار بستگی دارد. بعد از بیهوشی و ایجاد شوک، جریان برق از مغز عبور می کند. این فرآیند چند دقیقه ای، مانند یک شروع دوباره عملکرد سلول های مغز را تا حد زیادی تغییر می دهد.

ECT برای چه بیماری هایی کاربرد دارد؟

اولین سوالی که بعد از مطالعه عملکرد ECT با آن مواجه می شویم این است که چرا به جای آن از درمان دارویی استفاده نمی شود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که این روش درمان در روانپزشکی امروزه بیشتر برای بیمارانی با شرایط حاد تجویز می شود. این بیماران اغلب دچار اختلال های شدید شخصیتی و دوقطبی هستند؛ تا آنجاکه ممکن است قصد خودکشی داشته باشند. در این شرایط از مرحله مصرف دارو عبور کرده اند و نتیجه ای نگرفته اند یا دارای مقاومت شدیدی برای پذیرش بیماری و ادامه روند درمان هستند. با این حال این روش بیشتر در درمان برخی بیماری ها مانند افسردگی، اختلالات دوقطبی و اسکیزوفرنی موثر بوده است.

پارکینسون

یکی از بیماری هایی که بیشتر در افراد مسن قابل مشاهده است، بیماری پارکینسون است. این بیماری، یک بیماری روان شناختی نیست و افراد مبتلا به آن، دچار لرزش در اندام های مختلف می شوند. این لرزش ها در حالت استراحت اندام قابل تشخیص هستند.

علت ایجاد بیماری پارکینسون، ترشح نشدن دوپامین به علت از بین رفتن سلول های عصبی ترشح کننده آن است. دوپامین، یک ناقل عصبی است نبود آن باعث تجمع ماده ای به نام آلفا سینوکلئین می شود. این حالت، می تواند باعث لرزش اندام های بدن و سفت شدن عضلات شود.

افسردگی

افسردگی، یکی از شایع ترین بیماری های روان شناختی است که در صورت شدید شدن، می تواند زندگی فرد و یا افراد دیگر را به خطر بیندازد. افراد افسرده، نمی توانند به درستی تصمیم بگیرند و اعتماد به نفس خود را در انجام دادن کار های مختلف از دست می دهند. افراد افسرده گوشه گیر می شوند و حتی کار هایی را که زمانی از انجام آنها لذت می بردند را ترک می کنند. در نتیجه، دچار غم شدیدی می شوند که ممکن است در اثر آن، دست به خود کشی بزنند. در برخی موارد مشاهده شده است که انسان های افسرده به افراد نزدیک خود صدمه وارد می کنند و یا حتی در برخی موارد مرتکب قتل می شوند.

الکتروشوک درمانی، یک روش درمانی سریع و بسیار مؤثر برای افرادی است که دچار افسردگی شدید شده اند. 

مزایای استفاده از الکتروشوک درمانی

استفاده از الکتروشوک درمانی، می تواند در زمان صرفه جویی کند و یک روش بسیار سریع و راحت برای درمان بیماری های روان شناختی و مغزی است.

یکی دیگر از مزایای استفاده از روش الکتروشوک درمانی، احتمال بهبودی بالای این روش است. تحقیقات نشان می دهند بیشتر افراد بیماری که تحت تأثیر الکتروشوک درمانی قرار گرفته اند، درمان شده اند. 

الکتروشوک درمانی، یکی از کم خطر ترین روش ها برای درمان بیماری های مربوط به مغز و بیماری های روان شناختی است. این روش نسبت به روش های دیگر درمانی، بسیار کم خطر است و توسط بسیاری از پزشکان و روانپزشکان توصیه می شود.

معایب استفاده از الکتروشوک درمانی

روش الکتروشوک درمانی، می تواند باعث ایجاد عوارض جانبی مانند درد عضلانی شود. سردرد، یکی دیگر از عوارض جانبی است که می تواند در طی الکتروشوک درمانی برای فرد ایجاد شود. 

این روش برای افرادی که مشکلات قلبی دارند و یا دچار صرع هستند مناسب نیست. البته در افرادی که مشکلات قلبی دارند، شدت شوک هایی که وارد می شوند، بسیار کمتر است و این شوک ها، در مدت زمان کوتاه تری به مغز وارد می شوند. 

شوک مغزی برای درمان اعتیاد چه زمانی تجویز می شود؟

درمان اعتیاد یکی دشوارترین درمان ها است. تفاوتی ندارد که نوع این اعتیاد چگونه است؛ نکته مهم آن است که فرد نمی تواند بدون کمک گرفتن از یک عامل بیرونی، این بیماری را شکست دهد. حتی برای ترک موادی مانند قرص زولپیدم به بیمار پیشنهاد می شود که با مراجعه به مراکز معتبر، ترک اعتیاد زولپیدم را به صورت تخصصی پیگیری کند. متاسفانه در بسیاری از موارد، روش های دارویی به تنهایی در ترک اعتیاد موثر نیست و این جا همان نقطه ای است که بیمار علاوه بر اعتیاد، با بیماری های اعصاب و روان دیگری مانند افسردگی شدید هم دست و پنجه نرم می کند. شوک الکتریکی برای افراد دارای اختلالات ذهنی، باعث از بین رفتن توهمات ناشی از مصرف مواد می‌شود. اگرچه این درمان موقتی به نظر می رسد، اما در بسیاری از موارد بیمار بعد از بازگشت به حالت عادی مسیر بهبودی را پیش گرفته است. به علاوه این روش برای ترک اعتیاد در سنین بالاتر بسیار موثر است.

انتهای پیام/

برچسب ها: سلامت

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: