«قانون هوای پاک» مورد بی مهری قرار گرفته است | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می دهد؛
یکی از مهمترین تهدیدات زیست محیطی برای انسان، آلودگی هوای شهرها و کلانشهرها است، موضوعی که کارشناسان به شدت بر آن تاکید دارند.
کد خبر: ۵۵۲۰۹
۱۵:۳۰ - ۰۶ مهر ۱۴۰۰

«قانون هوای پاک» مورد بی مهری قرار گرفته است

به گزارش خبرنگار اجتماعی یکتاپرس، آنگونه که سازمان جهانی بهداشت، اعلام کرده است؛ آلودگی هوا یک چالش فرامرزی و جهانی است که تبعات گسترده ای در بر دارد. این تبعات نه تنها بر محیط زیست، بلکه بر سلامت انسان آنچنان موثر است که یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در سطح جهان محسوب می شود. طبق آمار ارائه شده از سوی سازمان جهانی بهداشت سالانه 7 میلیون نفر بر اثر آلودگی هوا دچار مرگ زودرس می شوند.

معضل آلودگی هوا، معضل اصلی همه کلانشهرهای دنیا است. طبق مطالعات انجام شده؛ در ایران هر سال حدود 40 هزار نفر در کشور به دلیل مواجهه با غلظت آلایندگی ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون (PM۲.۵ ) در هوا جان خود را از دست می دهند.

با وجود تصویب قانون هوای پاک در سال ۱۳۹۶، مقایسه شاخص‌های آلودگی هوا در سال‌های اخیر، نمایانگر رشد نزولی کیفیت هوا است. طبق گفته مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، بر اساس اسناد بالادستی به‌خصوص قانون هوای پاک مصوب سال ۱۳۹۶ و بیش از ۱۵ آیین نامه اجرایی آن، برنامه‌هایی برای کاهش آلودگی هوا مشخص و تکالیف دستگاه‌های متولی بعضا با قید زمانی پیش‌بینی شده است اما متاسفانه به‌ دلایل مختلف بخش مهمی از آن مورد غفلت قرار گرفته است و تنها در زمان وارونگی دما و فصول سرد سال مجدد مورد توجه قرار می‌گیرند.

شینا انصاری با بیان اینکه، قانون هوای پاک در ۳۴ ماده، محورها و تکالیف دستگاه‌ها درباره منابع مولد آلودگی هوا را به‌صورت شفاف تعیین کرده است، می گوید: با این حال به‌رغم گذشت بیش از چهار سال از ابلاغ این قانون و آیین‌نامه‌های اجرایی آن آنچه در عمل مشخص است آن است که بخش عمده‌ای از تکالیف پیش‌بینی شده در ظرف زمانی مقرر در قانون محقق نشده است.

او درخصوص عوامل و محورهای موثر در کاهش آلودگی هوای شهرهای بزرگ می گوید: تجدید کند ناوگان حمل‌ و نقل عمومی، عدم‌ تکمیل طرح کهاب، روند کند از رده خارج کردن خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده، عدم‌ارتقای استاندارد خودروهای بنزینی، توزیع نامناسب سوخت واجد استاندارد در کلانشهرها و محورهای مواصلاتی، مصرف سوخت مازوت در صنایع و نیروگاه‌های کلانشهرها و عدم‌ اجرای بسیاری از محورهای مؤثر دیگر در این زمینه موثر است.

پایداری هوا در نیمه دوم سال

عوامل موثر در روند افزایش آلودگی هوای شهرهای بزرگ موجب شده که همچنان معضل محیط زیست کلانشهرها در نیمه دوم سال به دلیل پایداری جوی و سرمای هوا شدت پیدا کند. در این میان، نیروگاه ها نقش مهمی در این زمینه ایفا می کنند.

به گفته مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران بخش مهمی از دلایل آلودگی هوا در فصل پاییز و زمستان ناشی از فعالیت منابع ثابت مانند نیروگاه‌ها و کارخانه‌های بزرگ است که تامین سوخت مناسب راهکار کاهش آلودگی ناشی از آن‌ها است این در حالیست که استفاده از سوخت‌های فسیلی میان تقطیر مانند «مازوت» در شرایط «وارونگی دما» (اینورژن) و سکون هوا می‌تواند معضل آلودگی هوا را تشدید کند.

به اعتقاد انصاری، مواردی مثل، بهبود کیفیت سوخت، از رده خارج کردن خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده، ارتقای استاندارد خودروهای نو کنترل آلودگی صنایع و توسعه حمل و نقل عمومی که منوط به حمایت دولت از شهرداری است، مورد بی توجهی قرار گرفته است. درصورتی که این مسائل راهکارهای مشخصی دارند که در زمان خود قابل پیگیری و حل شدن هستند.

لازم به ذکر است؛ قانون هوای ‌پاک با هدف کاهش آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن در ۲۵ تیرماه ۱۳۹۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و از سوی رئیس جمهوری وقت برای اجرا ابلاغ شد.

انتهای پیام/

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: