ادعاهای آمریکا در مذاکرات وین / دولت سیزدهم دست غربی ها را رو می کند | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می دهد؛
باتوجه به اشتیاق اروپا و آمریکا برای توافق با ایران رفته رفته درخواست های ایران جامعه عمل می پوشاند.
کد خبر: ۶۴۴۶۸
۰۹:۴۶ - ۱۷ آذر ۱۴۰۰

مذاکرات وین

به گزارش خبرنگار سیاسی یکتاپرس، مذاکرات برجام از دولت سابق تاکنون در حال پیگیری است اما دولت سیزدهم در تلاش است که این مذاکرات را به سرانجام برساند. 

مذاکرات برجام امسال بار دیگر از سر گرفته شد و تیم مذاکره کننده جدید با دست پر به وین رفت و برخلاف تیم قبلی؛ علاوه بر حقوق اصلی مردم ایران در جهت توافق هسته ای، به منافع معیشتی مردم هم توجه شد و در گام نخست؛ تیم مذاکره کننده جدید از طرفین مذاکرات درخواست کرد تا تحریم ها را لغو کند.

طبق پیش بینی ها امری طبیعی است که در روزهای اول مذاکرات، طرفین به نتیجه مورد نظر نرسند و به دلیل عوض شدن تیم مذاکره کننده ایرانی، طرفین مذاکرات؛ دیدگاه های خود را بیان می کنند. تیم مذاکره کننده دولت سیزدهم به دنبال منافع مردم ایران است. 

آنچه دیگران میخوانند:خروج از برجام اشتباه بسیار بزرگی بود

مذاکرات با محوریت لغو تحریم ها و توافقات هسته ای انجام می شود و این امری طبیعی است که طرفین مذاکرات این درخواست های ایران را زیاده خواهی بدانند. قطعا باتوجه به اشتیاق اروپا و آمریکا برای توافق با ایران رفته رفته درخواست های ایران جامعه عمل می پوشاند. 

عدم اعتماد ایران به پایبندی غربی ها

گفتگو ها وقتی پیچیده می شود؛ زمان می برد تا به نقطه پایان برسد و این امری طبیعی است که با یک دور مذاکرات مشکلات میان دو طرف حل نخواهد شد. کارشناسان معتقدند؛ تیم مذاکره کننده هم به دلیل سابقه بد غربی ها در مذاکرات بی اعتماد است و هنوز به این اطمینان نرسیده که غربی ها می توانند بر تعهدات خود پایبند باشند یا خیر.

در صورت اطمینان طرفین نسبت به دیدگاه هایی که در دور مذاکرات بیان شد، نقطه مشترک میان آنها شکل می گیرد. طرف های اروپایی از ایران می خواهند که به تعهدات قبلی خود عمل کند و در مقابل ایران هم از آنها می خواهد که بر اساس چارچوب برجام پایبند باشند. در صورت اطمینان مذاکرات با نقطه مشترک میان طرفین به پایان می رسد. 

شرایط اقتصادی در انتظار مذاکرات برجام

باید این موضوع را قبول کنیم که شرایط اقتصادی به مذاکرات گره خورده است و بازار در برابر اتفاقات مذاکرات واکنش های مختلفی از خود به نمایش می گذارد.

هر آنچه مذاکرات طولانی تر شود، منافع اقتصادی ایران و معیشت مردم هم با چالش های بسیاری همراه می شود. کارشناسان معتقدند، تیم مذاکره کننده فراموش نکند که بازار نسبت به مذاکرات وین واکنش نشان می دهد. 

اصرار بر عدم توافق کوتاه مدت

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد: هیئت ایران با تعامل و انعطاف وارد وین شد، اما طرف مقابل چنین نبود. منتظریم نظر طرف مقابل را درباره دو سند دریافت کنیم.

خطیب زاده با بیان اینکه هر کجا لازم باشد هم سندها و پیش نویس‌های جدید قابل رد و بدل شدن است، گفت: مهم این است که آخر این هفته گفتگوها از سر گرفته می‌شود چون گفتگوها متوقف نشده بلکه تنفس چند روزی داده شده است.

وی تصریح کرد: ما در وین براساس پیش نویس هایی که دادیم برای رفع تحریم ها و هم چگونگی توقف اقدامات جبرانی ایران در مقابل رفع تحریم ها از سوی طرف های موافق مذاکره می کنیم از این رو چیزی به نام توافق گام به گام و یا طرح های موقت اساسا مطرح نیست.

پیش نویس جدید برجام

سخنگوی وزارت امور خارجه درپاسخ به سوال مبنی براینکه طرف‌های غربی تلویحا علاقه‌مندی خود را در خصوص پیش‌نویس‌های شش دوره‌ی گذشته مذاکرات وین اعلام کردند، اما بر اساس اطلاعات موجود، عمده مطالب بحث شده در این پیش‌نویس‌ها موضوع محدودیت‌های هسته‌ای کشورمان بوده است و در خصوص رفع تحریم‌ها علیه کشورمان صحبتی نشده است؛ آیا شما این موضوع را تایید می‌کنید؟ گفت: اجازه بدهید بگویم ما نیز به 6 دور مذاکره و پیش‌نویس‌های قبلی علاقه داریم؛ اما آنها پیش‌نویس بوده است. براساس سیاست دولت، تمرکز اصلی و قطعی ما رفع تحریم‌ها است و بندهای رفع تحریم را در پیش نویس جدید که مبتنی بر پیش نویس قبلی است ارائه کردیم، تا موقعی که منافع لغو تحریمی حاصل نشود، نمی‌شود درباره بندهای دیگر اظهارنظر کرد.

خطیب‌زاده تصریح کرد: مردم از مذاکره کنندگان انتظار دارند منافعشان به صورت قطعی و با دقت لحاظ شود و دولت ایران عزم جدی داشته برای اینکه به توافق خوب برسد.

وی تاکید کرد: بهتر است طرف مقابل با پیشنهادات مشخص درباره متونی که ایران ارائه کرده به خصوص در مورد بخش‌های رفع تحریمی به وین برگردد.

کوتاه کردن روند مذاکرات وین

خطیب‌زاده در خصوص مذاکرات وین، گفت: در وین با اراده جدی وارد شده‌ایم و تیم هم اعزام شد که به توافق خوب برسد و توافق خوب را در راستای تعهداتی می‌دانیم که همه اطراف در برجام دارند و کم و کیف اعزام هیئت نشان داد هدف اصلی این است که همان جمعی که در تهران با رفت و برگشت‌های متعدد باید درباره ابعاد تحریمی تصمیم بگیرند در همان‌جا تصمیم بگیرند.

وی ادامه داد: شاید طرف مقابل اساسا انتظار نداشت با رویکردی که توافق خوب در کمترین زمان ممکن به دست بیاید، متون آماده مکتوب به آنها بدهد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کرد: تمامی آنچه در این متون نوشته شده بود مبتنی بر برجام و پیش نویس ۶ دور قبل بود؛ اساسا نمی‌توانست حداکثری باشد اما رویکرد آمریکا و طرف‌های اروپایی حداقلی است و به همین خاطر درخواست کردند به پایتخت‌های خود برگردند و مشورت کنند.

خطیب‌زاده افزود: تیم ایران همانجا اعلام کرد برای اینکه تصمیم گرفته شود هم این اجازه را دارد و هم ترکیب تیم اجازه می‌دهد تا مادامی که نیاز باشد در وین بمانند.

علی باقری، معاون وزیر امور خارجه کشورمان هم پس از دیدار با مقامات روسی در مسکو گفت: ایران با پیشنهادهای مفید و سازنده‌ای وارد دور جدید گفتگوهای وین شده است.

باقری با اشاره به اینکه مناسبات ایران و روسیه ممتاز و در عرصه‌های مختلفی امتداد دارد، گفت: ما در موضوعات مختلف با روسیه رایزنی و مشورت داریم و درباره گفتگوهای وین نیز از قبل با مقامات روسی مشورت‌هایی داشتیم.

وی با بیان اینکه ایران منتظر گام‌های عملی غرب است، افزود: در دور جدید گفتگوهای وین نیز به طرق مختلف با روسیه رایزنی داشتیم و با ابتکارات جدید و مؤثر وارد عرصه گفتگوها شویم.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان گفت: این تعامل با طرف چینی هم وجود داشته و در حاشیه گفتگوهای وین با دیگر طرف‌ها نیز مذاکراتی داشتیم.

باقری تاکید کرد: در دور جدید گفتگوها، جمهوری اسلامی ایران پیشنهادهای بسیار مفید و سازنده‌ای در دو موضوع رفع تحریم‌ها و اقدامات هسته‌ای ارائه کرد که می‌تواند روند گفتگوها را به‌طور جدی به سمت جلو هدایت کند.

وی تاکید کرد: من لازم دیدم در این مقطع با مقامات روسیه در این زمینه رایزنی کنیم تا روز پنج‌شنبه بتوانیم در فضای سازنده و رو به جلو گفتگوها را ادامه بدهیم.

براسا این گزارش، علی‌اکبر فرازی سفیر سابق ایران در رومانی، مجارستان و قبرس در مصاحبه اخیر خود درباره مذاکرات برجام، گفت: دیپلماسی و مذاکره میدان داد و ستد است و حتماً باید امتیازاتی بگیرید تا امتیازاتی بدهید و این داد و ستد است که می‌تواند مذاکرات را منتج به پیروزی کند اما اگر طرفی بر مواضع خودش پافشاری کند، مذاکرات طولانی شده و به نتیجه مثبتی هم نخواهد رسید.

انتهای پیام/

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: