گاز گرفتگی؛ هديه زمستان به مردم | یکتاپرس
قاتل خاموش در خفا جان می گیرد؛
مونوکسید کربن یكى از كشنده ‌ترین گازهاست؛ قاتل خاموشی که در فصل سرد سال جولان می دهد و به علت استفاده مردم در ایام سرد سال از بخارهای گازی و نفت سوز برای گرم نگهداشتن فضای منازل مسکونی قربانیان زیادی می گیرد.
کد خبر: ۸۳۲۳
۱۲:۰۰ - ۲۶ دی ۱۳۹۹

گاز گرفتگی؛ هديه زمستان به مردم

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی یکتاپرس، سناریوی تلخی که هر سال تکرار می شود. امسال نیز به ویژه طی چند روز اخیر شاهد افزایش مرگ و میرهای ناشی از گاز گرفتگی و مسمومیت با گاز مونوکسید کربن بوده ایم.

بر اساس آمارهای موجود در هفت ماهه امسال ۲۹۱ نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در کشور جان خود را از دست داده ‌اند. این رقم در مقایسه با سال گذشته( که آمار تلفات ۲۴۵ نفر بود) ۱۸.۸ درصد افزایش یافته است؛ طبق آمارها از کل تلفات مسمومیت با گاز در هفت ماهه امسال، ۲۱۹ نفر مرد و ۷۲ نفر زن بوده ‌اند.

همچنین در این مدت استان ‌های تهران با ۵۰ فوتی، آذربایجان شرقی با ۲۲ فوتی و فارس با ۱۹ فوتی بیشترین آمار تلفات مسمومیت با گاز را داشته ‌اند. استان‌های البرز، خراسان رضوی و مرکزی نیز هر کدام با ۱۸ فوتی در رتبه بعدی آمار مسمومیت با گاز قرار می‌ گیرند. خوشبختانه تاکنون در تعدادی از استان ها هنوز مرگ و میر ناشی از گازگرفتی اعلام نشده است.

گاز مونوکسید کربن چگونه قربانی می گیرد؟

اين گاز خطرناك، بسيار سمى، بى رنگ و بى بوست و از سوختن ناقص موادی مانند بنزين، زغال يا چوب حاصل می شود. ميل تركيبى اين گاز با سلول هاى بدن به خصوص هموگلوبين حدود 200 برابر بيشتر از اكسيژن است به همین دلیل اگر فردی حتی به مدت كوتاهی در معرض اين گاز قرار گيرد، این میل ترکیبی باعث می شود دیگر اکسیژن به بافت ها نرسد، در نهایت فرد دچار مسمومیت می شود؛ وقتی CO وارد سیستم تنفسی شود، بلافاصله با گلبول‌ های قرمز وارد واکنش شده و باعث می‌شود تا اکسیژن کمتری به اعضای بدن برسد.

کبودی بدن (نوک انگشتان دست و پاها، لب‌ها)، سردرد ضرباندار، سرگیجه، تهوع و استفراغ، ضعف، خروج کف صورتی از دهان و...، وقفه تنفسی و اغماء از مهمترین علایم و نشانه های مسمومیت با مونوکسید کربن است. معمولا مسمومیت با مقادیر کم مونوکسیدکربن به‌ صورت مزمن و علائم شبیه سرماخوردگی تظاهر می‌ کند.

به دنبال مسموميت با گاز مونواكسيد كربن با مقادیر زیاد، سلسله عصبى فلج مى شود و قدرت هرگونه اقدامى از مسموم سلب خواهد شد. در اين حالت مسموم به خواب و مرگ آرام تن مى دهد.

گاز گرفتگی؛ هديه زمستان به مردم

اقدامات ضروری هنگام مواجه با فرد مسموم کدام است؟

دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران در این خصوص به یکتاپرس گفت: مسمومیت با گاز مونوکسید در فصل سرد سال باعث می ‌شود، اکسیژن ‌رسانی به سیستم ریوی و مغز انسان مختل و بیهوشی و مرگ ناگهانی ایجاد شود.

این متخصص داخلی و فوق‌تخصص گوارش افزود: ابتدا فرد هنگام استشمام گاز مونوکسید کربن، متوجه هیچ‌ گونه واکنشی نبوده و قدرت حرکتش را از دست داده و بدنش آرام بی‌حس شده و دچار تنگی نفس می ‌شود.

وی اظهارداشت: اگر هرچه سریعتر متوجه مسمومیت این افراد باشیم، می ‌توانیم پیش از رخ دادن مرگ مغزی آن‌ها را نجات دهیم اما اگر اکسیژن به‌ مدت طولانی به مغز نرسد، دیگر نمی ‌توان کاری از پیش برد.

وی تصریح کرد: اگر زود متوجه این مسئله شویم و مشاهده کنیم که فرد هنوز جانی در بدن‌ دارند و قادر به حرکت است، باید ابتدا پنجره‌ ها را باز و بخاری را خاموش ‌کنیم و او را درمعرض هوای آزاد قرار دهیم.

وی به راه های پیشگیری این مساله اشاره کرد و در این خصوص گفت: ابتدا باید از سالم و درست بودن بخاری و گرمکن مطمئن باشیم؛ دست ‌مان را روی لوله بخاری بگذاریم، اگر لوله بخاری گرم باشد، یعنی حرارت درحال بالا رفتن است، اما اگر سرد باشد یعنی راهش بسته است و حرارت بالا نمی ‌رود.

به گفته خسرونیا، کلاهک دودکش را نیز باید بررسی کنیم. اگر دچار نقصی است، آن را باید تعمیر و درست کنیم. همچنین طول لوله بخاری نیز باید کم، سالم و بدون سوراخ باشد.

چگونه از تولید گاز مونوکسید کربن پیشگیری کنیم؟

*برای فرستادن هوای داغ به بیرون از فضای مسکونی باید جهت عمودی در مسیر حرکت هوای داغ ایجاد کنیم.

* اگر در مسیر هوای داغ قسمتی از مسیر افقی بود، باید سه برابر طول آن مسیر افقی، مسیری عمودی وجود داشته باشد.

* اگر در مسیر حرکت هوای داغ حتی یک مسیر کوتاه در جهت پایین وجود داشته باشد، هوای گرم به بیرون نخواهد رفت.

* باید در انتهای دودکش کلاهک ‌های مخصوص وجود داشته باشد تا جریان باد از خروج هوای داغ پیشگیری نکند.

* داغ ‌بودن لوله دودکش در فاصله قابل توجهی دورتر از خود وسیله حرارتی، نشان ‌دهنده جریان هوای داغ در آن خواهد بود.

چند نکته اساسی

* قبل از ورود به هر فضایی که مشکوک به وجود گاز سمی در آن هستید، یک نفس عمیق بکشید و تا حد امکان آن را نگه ‌دارید.

* پنجره ‌ها را باز و وسایل گرمایشی را خاموش‌ کنید.

*فرد مسموم‌ شده را به محیط بازی كه هوای تازه در آن جریان دارد، منتقل کنید.

* درصورت امکان اکسیژن از راه دهان و بینی داده شود، در غیر این صورت به او تنفس دهان‌ به‌ دهان دهید.

*فرد مسموم‌ شده را وادار به استفراغ کنید.

*با اورژانس115 تماس بگیرید یا فرد را به بیمارستان منتقل کنید.

*درصورت قطع تنفس اقدامات احیاء را شروع کنید.

*فرد مسموم را بیدار نگه ‌دارید.

گزارش: فرزانه صدقی

انتهای پیام/

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: