صورت‌های مالی در بازار سرمایه چیست؟ | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می دهد؛
در دنیای حسابداری، صورت­‌های مالی یکی از مهم­ترین عناصر برای تجزیه و تحلیل عملکرد شرکت­‌ها هستند.
کد خبر: ۱۶۱۷۴
۲۲:۰۰ - ۰۴ اسفند ۱۳۹۹

آموزش بورس / صورت‌های مالی در بازار سرمایه چیست؟

به گزارش گروه اقتصادی یکتاپرس، از نظر کارشناسان آموزش بورس اهمیت بالایی دارد و سهامداران قبل از ورود به این بازار حتما باید آموزش های لازم را فراگیرند. در متن زیر درباره صورت مالی و تاثیر آن در بازار سرمایه شرح داده شد که با هم می خوانیم.

در دنیای حسابداری، صورت­‌های مالی یکی از مهم­ترین عناصر برای تجزیه و تحلیل عملکرد شرکت­‌ها هستند. سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی با بررسی صورت­‌های مالی شرکت مورد نظر، تصمیم می­‌گیرند که آیا سرمایه خود را در اختیار آن شرکت قرار بدهند یا نه. بنابراین تهیه و تنظیم یک صورت مالی خوب و صادقانه برای مدیران شرکت‌­ها از اهمیت بالایی برخوردار است. جمع آوری و ثبت فعالیت­‌های شرکت در طی یک دوره مشخص که طبق قوانین خاصی تنظیم می­‌شوند و افراد می­‌توانند با مطالعه آن از وضعیت مالی شرکت آگاهی پیدا کنند، صورت مالی گفته می‌­شود.

انواع صورت های مالی شامل ترازنامه ها،دارایی ­ها،دارایی­ های جاری، دارایی ­های ثابت هستند. که در ادامه مطلب درباره هر کدام از آنها توضیحات لازم ارائه می شود.

ترازنامه ها:

ترازنامه‌ یا صورت وضعیت مالی یکی مهم‌ترین صورت‌های مالی ارائه شده از وضعیت مالی شرکت‌ها هستند. این صورت‌های مالی به طور لحظه‌ای، در تاریخ‌های معین و در نقطه‌ای از زمان گزارش‌های خود را ارائه می‌کنند؛ گزارش‌هایی که شامل اطلاعات دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبان و مالکان سهام شرکت‌ها هستند.

ترازنامه‌ها همیشه به گونه‌ای تهیه می‌شوند که میزان دارایی یک شرکت با مجموع بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام باشد. این معادله با عنوان معادله اساسی حسابداری شناخته می‌شود. در اصل ترازنامه‌ها معین می‌کنند که یک شرکت چه دارایی‌هایی در اختیار دارد و چه مبلغی را بدهکار است.

دارایی‌ها = بدهی‌ها + حقوق صاحبان سرمایه

در حالت کلی اگر نسبت‌ بدهی‌ها بیشتر از دارایی‌ها باشد، آن شرکت با ریسک بالاتری مواجه خواهد بود. سرمایه گذاری در شرکت‌هایی که در وضعیت ریسک و بدهی بالا قرار گرفته‌اند، درست مثل این است که پولتان را به شخصی با قرض فراوان سپرده باشید.

دارایی ­ها:

به منابع و اموالی که در اختیار شرکت قرار گرفته‌اند و از قابلیت نقد شوندگی در زمان­های مختلف برخوردار هستند، دارایی گفته می‌شود. دارایی­ ها به سه دسته دارایی­‌های جاری، ثابت­ و نامشهود تقسیم بندی می­ شوند.

دارایی­ های جاری:

به دارایی‌­های نقدی و منابع مالی دیگری گفته می­ شوند که می ­توانند در مدت زمانی کوتاه که معمولا کمتر از یک سال است، به منابع نقدی تبدیل شوند و در راستای اهداف شرکت خرج شوند، دارایی‌­های جاری می­ گویند که شامل: موجودی بانک، حساب‌­ها و اسناد دریافتی، ملزومات اداری، پیش پرداخت­ها و … می‌شوند.

دارایی ­های ثابت:

به دارایی­‌هایی گفته می­شود که معمولا قابلیت نقد شوندگی آن­ها پایین است و نقد شدنشان بیش از یک سال زمان می‌گیرد. معمولا شرکت‌ها با هدف کسب در طولانی مدت از این گونه دارایی‌ها استفاده می‌کنند؛ دارایی‌هایی مثل اثاثیه و ساختمان‌های در اختیار شرکت یا ماشین آلات.

دارایی­‌های نامشهود:

این دارایی‌­ها شامل مواردی مثل سرقفلی، حق امتیاز و حق اختراع می‌شوند. هرچند که این دارایی‌ها قابل مشاهده نیستند و ارزش آن­ها به سایر دارایی ­های شرکت وابسته نیست اما وجود آن­ها برای هر شرکتی ارزشمند و مهم است.

بدهی­‌ها:

به تعهدات شرکت به دیگر افراد و دارایی­ های دیگران که نزد شرکت است، بدهی می ­گویند. بدهی­ ها به دو دسته جاری و بلند مدت تقسیم می­ شوند.

بدهی­‌های جاری:

بدهی‌های جاری تعهدات و مبالغی هستند که طی دوره­ای کوتاه باید پرداخت شوند؛ دوره‌ای که بازه‌اش کمتر از یک سال است. بدهی‌هایی مانند حساب­ها و اسناد پرداخت شدنی و کوتاه مدت، پیش دریافت­ها، مالیات.

بدهی‌­های بلند مدت:

به تعهدات و بدهی­‌هایی که دوره پرداخت آن­ها بیش از یک سال است، بدهی­‌های بلند مدت گفته می­شود. بدهی‌هایی مثل حساب­‌ها و اسناد پرداختنی بلند مدت.

سرمایه یا حقوق صاحبان سهام:

به مقدار دارایی باقی مانده بعد از پرداخت بدهی­های شرکت، حقوق صاحبان سهام می‌گویند.

به طور کلی به معادله‌ای که در ادامه آورده‌ایم، معادله اصلی حسابداری یا معادله ترازنامه می­گویند.

سرمایه یا حقوق صاحبان سهام + بدهی­‌ها = دارایی ها

یکی از مهم­ترین نکاتِ مطرح برای هر سرمایه‌گذاری، بالا بودنِ میزان سودآوری شرکت‌هاست. این صورت حساب‌ها هستند که سود و زیان، میزان درآمد و هزینه‌های شرکت را در یک دوره مشخص تعیین می­کند. طبق معادله سود و زیان، سود شرکت به راحتی قابل محاسبه خواهد بود.

درآمدهای عملیاتی:

به درآمدهایی که در راستای اهداف و فعالیت‌­های عادی شرکت به دست می­آیند و همچنین قابل استمرار هستند، درآمد عملیاتی می­گویند؛ مثلا فروش محصولات تولید شده در شرکت یا درآمد حاصل از خدمات ارائه شده توسط شرکت، جز درآمدهای عملیاتی به حساب می‌آیند.

درآمدهای غیرعملیاتی:

به درآمدهایی که در طی امور عادی شرکت به دست نمی­آیند و معمولا در شرایط خاص بدست حاصل می‌گردند، درآمد غیرعملیاتی گفته می­شود؛ درآمدهایی همچون فروش زمین، ساختمان، یا موارد دیگری از اموال و دارایی‌های شرکت.

هزینه­ های عملیاتی:

هزینه‌های عملیاتی همان هزینه­‌هایی هستند که در راستای اهداف و فعالیت­های عادی شرکت به وجود می‌آیند. به این هزینه‌ها که استمرارشان الزامی است، هزینه­ های عملیاتی می‌گویند. هزینه خرید مواد اولیه، حمل و نقل، بازاریابی و همچنین هزینه پرسنل از جمله هزینه‌های عملیاتی هستند.

هزینه های غیر عملیاتی:

این بخش از هزینه‌ها، همان مخارجی هستند که نه در طی اهداف تولیدی و اداری شرکت، که در شرایط بخصوص و غیرعادی به وجود می­آیند؛ هزینه‌هایی مثل تعمیرات دستگاه­ و مالیات بر درآمد.

در صورت حساب سود و زیان جامع، علاوه بر هزینه­ ها و درآمد­های تحقق یافته، هزینه­ها و درآمدهای تحقق نیافته هم به ثبت می‌رسند؛ مواردی مثل تغییر ارزش دارایی­های ثابت، از جمله املاک و وسایل نقلیه. صورت سود و زیان عادی و جامع، منابع کامل و مفیدتری برای تصمیم گیری‌ها هستند. در این صورت حساب‌ها، سود یا زیان خالص دوره، سایر هزینه­ها و درآمدهای شناسایی شده شرکت قید می­شود. علاوه بر مواردِ ذکر شده پیشین، هزینه­ و درآمدهای ناشی از تجدید ارزیابی دارایی­ های ثابت و غیرجاری هم در این صورت حساب‌ها اعمال و ثبت خواهند شد.

معمولا صورت­های مالی معرفی شده پاسخگوی تمامی سوالات افراد هستند و اطلاعات مفید و کاربردی را منتشر می­کنند ولی گاهی اوقات اطلاعات کلی مورد نظر شما نیست و شما به دنبال اطلاعاتی جزئی و دقیق­تر از صورت­‌های مالی هستید؛در این صورت می‌توانید سری به پیوست­های مالی بزنید.

در پیوست­ های مالی اطلاعات زیادی گنجانده می­ شود که با اهمیت‌ترین آن‌ها عناوین زیر خواهند بود:

جزئیات کامل خرید و فروش دارایی­‌های ثابت

روش محاسبه و میزان استهلاک دارایی‌­ها

نکات مالی مهمی که در صورت­های مالی دیگر بیان نشده‌­اند

اطلاعاتی در مورد بدهی­‌های احتمالی

جزئیات دقیق دیون و مطالبات شرکت به صورت تفکیک شده

انتهای پیام/

 

برچسب ها: آموزش بورس

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر:
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
صورت های مالی همان آمار درآمد زایی دروغین و کذب شرکت ها است که سازمان بورس تایید میکند و بعد سهام با ریزش مواجه می شود و سود حاصله به جیب گانگسترهای قرآن به دست می رود