وعده های انتخاباتی همتی از رویا تا واقعیت / ماهیگیری از آب گِل آلود بازار سرمایه | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می دهد؛
باتوجه به سوابق اجرایی و مدیریتی؛ وعده های تبلیغی عبدالناصر همتی در این روزهای انتخاباتی ریاست جمهوری، بیشتر به یک خواب شیرین شبیه است که در واقعیت وجود ندارد.
کد خبر: ۳۷۶۳۳
۱۳:۵۱ - ۲۴ خرداد ۱۴۰۰

 همتی از رویا تا واقعیت / ماهیگیری از آب گِل آلود بازار سرمایه

به گزارش خبرنگار اقتصادی یکتاپرس، عبدالناصر همتی، رئیس سابق بانک مرکزی که در این روزها همه تلاش خود را به کار می برد تا در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پیروز میدان شود. علی رغم انکه او در تیم اقتصادی دولت تدبیر و امید نقش موثری در کاهش ارزش پول ملی، افزایش قیمت دلار، سقوط بازار سرمایه و.... داشته است اما در صحبت های تبلیغاتی انتخابات ریاست جمهوری وعده اصلاح الگو اقتصادی و توسعه بازارها به خصوص بازار سرمایه داده است.

در دوران خدمت عبدالناصر همتی به عنوان رئیس کل بانک مرکزی، قیمت دلار سیر صعودی پیدا کرد و به طبع آن قیمت بسیاری از کالاها افزایش پیدا کرد و با کاهش ارزش پول ملی، توان خرید مردم هم نسبت به سال های گذشته با افت همراه شده است اما همتی که عضو تیم اقتصادی دولت تدبیر و امید بوده است درباره اصلاح الگو اقتصادی صحبت می کند!

وعده های همتی در این روزهای انتخاباتی:

باتوجه به اینکه ارزش پول ملی در دوران عبدالناصر همتی در بانک مرکزی طبق شواهد موجود بیش از 101 درصد کاهش کاهش یافت و کارشناسان معتقدند در این 50 سال اخیر کاهش ارزش پول ملی به این اندازه بی سابقه بوده است، او این روزها از تقویت ارزش پول ملی صحبت می کند.

دیگر وعده انتخاباتی همتی درباره FATF است. او در دومین مناظره انتخاباتی اعلام کرد که پیوستن به FATF از برنامه های او است. در صورتی که پیش از انتخابات همتی نظر کاملا متفاوتی نسبت به FATF داشت. در سال 1398 همتی، به عنوان رئیس کل بانک مرکزی  از  ورود ایران به لیست سیاه FATF اعلام کرد؛ تاثیری در روابط و معاملات تجاری ایران نخواهد داشت اما اکنون سعی دارد تا با اغراق گویی در خصوص FATF خود را در جایگاه منتقدان وضع موجود نشان دهد.

همتی در حوزه مسکن معتقد است که با ارائه زمین مجانی می تواند مشکلات موجود در حوزه مسکن را برطرف کند. طرحی که دقیقا سال 98 در دولت تدبیر و امید ارائه شده بود اما به دلیل ایرادات وارده این طرح به بن بست رسید.

مقامات ارشد دولت در خرداد ماه سال 98 در مواجهه با گزارش بانک مرکزی درباره جهش بیش از 100 درصدی قیمت مسکن در تهران نسبت به سال گذشته، چاره کار را در «ارائه زمین مجانی» و «تسهیلات بانکی» برای افزایش عرضه مسکن تشخیص دادند.

 طرح تامین مسکن کارمندان به دنبال این تشخیص نوشته شده قرار شده به زودی این طرح در کمیسیون زیربنایی و اقتصادی دولت تصویب و به اجرا گذاشته شود. اعداد و ارقام نوشته شده در متن طرح «تام کاد» مشخص می‌کند قیمت تمام شده ساخت مسکن با احتساب هزینه زمین در این طرح حدود 4 میلیون تومان در هر مترمربع برآورد شده است. هزینه ساخت به‌عنوان جزء اول قیمت تمام شده، به‌طور متوسط 3 میلیون تومان و حداقل 2 میلیون و 500 هزار و حداکثر 3 میلیون و 500 هزار تومان محاسبه شده است.

آنچه دیگران میخوانند: برنامه های همتی به راند آخر مناظره نرسید

بر اساس این گزارش، از عیار طرح تامین مسکن کارمندان دولت به لحاظ نقاط مبهم و پیش‌نیازهای دیده نشده، حاکی است صرف نظر از اینکه در مورد ریشه جهش قیمت مسکن در تهران و رشد قابل توجه قیمت املاک مسکونی در سایر شهرها، تشخیص غلط صورت گرفته است، این طرح با 8 ایراد روبه‌رو شده بود.

در این میان صحبت های همتی که ادامه دهنده راه دولت تدبیر و امید است؛ باتوجه به وعده انتخاباتی او بر اساس شواهد موجود طرح مورد نظر احتمالا همانند دولت روحانی به فراموشی سپرده می شود.

انتخاباتی همتی از رویا تا واقعیت / ماهیگیری از آب گِل آلود بازار سرمایه

همتی در بخش دیگر از صحبت های خود درباره از بین رفتن فقر تا 4 سال آینده سخن گفته در صورتی که افزایش فقر و به دنباله آن بیکاری و مشکلات اجتماعی که در جامعه گسترش پیدا کرده است به دلیل تصمیمات اشتباه و مدیریت نادرست همتی در زمان ریاست در بانک مرکزی بوده است که نتوانسته در این میان ارزش پول ملی را افزایش دهد. همچنین نتوانسته با ارائه تسهیلات مورد نیاز مانع تعطیلی بخش های مختلف تولید و در نتیجه مانع بیکاری کارگران شود. 

باتوجه به وعده هایی که همتی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرده است؛ بیشتر به یک خواب شیرین شبیه است که در واقعیت وجود ندارد. کارشناسان معتقدند باتوجه به سابقه مدیریت اجرایی او در بخش اقتصاد و مشکلات بسیاری که در این چند سال اخیر ایجاد شده است؛ شرایط عملی شدن همه این وعده ها باتوجه به بازه زمانی که از سوی همتی اعلام شده است، دور از واقعیت است.

سناریوی سقوط بازار سرمایه

بورس در سال گذشته روند صعودی داشت و شاخص کل به کانال دو میلیون واحد رسید. بسیاری از کارشناسان معتقدند بودند که بازار سرمایه حباب ندارد و این روند ادامه خواهد داشت. دولت هم با تشویق مردم سبب شد تا تعداد سهامداران بورس افزایش پیدا کند.

بعد از مدت کوتاهی دولت بازار سرمایه را به حال خود رها کرد و ورود افراد تازه وارد هم سبب شد تا با رفتار هیجانی تیشه به ریشه بازار بزنند. کارشناسان معتقدند اشتباه دولت در تشویق مستقیم مردم به بورس بود و تعداد افرادی که بدون آگاهی به این بازار آمدند بسیار زیاد بود. عدم تزریق به موقع دولت و کاهش نقیدنگی سبب شد تا بازار سرمایه با چالش های بسیاری همراه شود. 

بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه، دولت و تصمیمات بانک مرکزی را عامل اصلی سقوط بورس می دانند اما همتی در روزهای اخیر درباره توسعه بورس صحبت کرد و وعده داد که رئیس جمهور شود این بازار را توسعه می دهد. وی در بخشی از صحبت های خود اعلام کرد پیش از سقوط بورس در نامه ای هشدارهای لازم را ارائه کرده است.

واکنش های وزیر اقتصاد دولت تدبیر و امید درباره  سقوط بازار سرمایه شبب شد تا اسناد جدیدی رو شود که همتی در این سقوط نقش موثری داشته است. 

دژپسند درباره نامه‌ همتی به مقام معظم رهبری در مورد هشدار حباب بورس، گفت: برخی برخورد فرافکنانه در مورد بورس دارند در حالی که سوابق وجود دارد. اولا بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی مانند سکه و ارز مرجح است و این بازار جایی برای تبدیل شدن پس‌اندازهای خرد مردم به فرایند تولید و اشتغال در کشور است، به ویژه اینکه اگر در بازار اولیه معاملات انجام شود.

دژپسند گفت: بنده خودم در سال 86 در یکی از فصول کتاب توسعه پایدار مطالبی در باره بازار سرمایه عنوان کردم و اینکه گفته می‌شود وزیر اقتصاد پارسال برای حضور مردم در بورس فراخوان داده است، این گونه نیست و من از نیمه دوم اردیبهشت پارسال و خرداد ماه مرتب روی سه کلید واژه مطالعه، مشاوره و معامله تاکید کردم، اما اینکه برخی از مردم دارایی‌های خود را فروخته و در بازار سرمایه تبدیل به سهام کردند، به آنها گفتم این کار را نکنید و همیشه پرتفوی ترکیبی نگه دارید. بازار سرمایه دارای ریسک و افت و خیز است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین گفت: ‌برفرض من این فراخوان را داده باشم آیا تکلیف ساقط است؟ این گونه نیست از بهمن 1398 تصمیماتی در شورای عالی بورس گرفته شد و ما گفتیم به جای اینکه عده‌ای علیه بازار سرمایه بنویسند و یا دل سهامداران حقیقی را خالی کنند، ما در شورای عالی بورس کارهایی انجام دادیم و برنامه‌هایی داشتیم از جمله اینکه عرضه اولیه سهام شرکت‌ها بیشتر شود و در این زمینه گفتیم شرکت‌هایی که در سال 99 برای اولین بار وارد بازار سرمایه می‌شوند و میزان شناوری سهام خود را تا 25 درصد اضافه می‌کنند، سازمان امور مالیاتی حساب‌های سال‌های قبل آنها را دیگر شخم نزند و این را در شورای عالی هماهنگی سران سه قوه بردیم و مصوبه گرفتیم که تشویقی برای شرکت‌ها به حضور در بورس باشد.

دژپسند تصریح کرد: آقای همتی عضو شورای عالی بورس است و می‌داند وزیر اقتصاد در این شورا یک رأی دارد و نظرش یک از یازده است و همچنین پیشنهادهایی که در شورای عالی بورس ارائه می‌شود در کمیته‌های کارشناسی بررسی می‌شود.

به گزارش یکتاپرس؛ همتی با ارائه برخی از صحبت ها درباره بورس به دنبال مقصر است اما کارشناسان بازار سرمایه معتقدند که صحبت های همتی توجیه حرف ها و وعده های انتخاباتی است که در این روزها درباره توسعه بورس ارائه داده است.

انتهای پیام/

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: