استامینوفن و عوارض جدی آن | یکتاپرس
استامینوفن در واقع یک داروی ضد درد و ضد تب محسوب می‌شود که از آن برای برطرف کردن دردهای خفیف مانند سردرد، کمردرد، دندان‎درد و به‎عنوان تب‌بر استفاده می‌شود.
کد خبر: ۳۸۷۶۸
۰۴:۰۰ - ۳۱ خرداد ۱۴۰۰

استامینوفن و عوارض جدی آن

به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، بسیاری از افراد عادت دارند تا هر مشکلی در بدنشان ایجاد می شود، سریعا بدون دستور پزشک، دارو مصرف کنند بدون این که توجهی به عوارض آن داشته باشند. تعداد پزشکان و داروخانه ها روز به روز بیشتر و بیشتر میشود و در کنار همه این تغییرات، مصرف دارو به ویژه به شکل خودسرانه افزایش پیدا کرده و مشکلی به نام سوءمصرف دارو مطرح است.

یکی از داروهایی که به راحتی می توان از داروخانه آن را تهیه کرد، استامینوفن است. بسیاری از افراد تصور می کنند که استامینوفن، هیچ ضرری برای بدن ندارد، در حالی که این دارو علاوه بر محاسنی که دارد، می تواند عوارضی را نیز در پی داشته باشد.
 
از شایع‌ترین عوارض این دارو، درد معده، تهوع، استفراغ، زردی چشم‌ها یا پوست و ایجاد یرقان، اسهال، بی‌اشتهایی،‌ درد و حساسیت قسمت بالای شکم، زخم‌های دهانی، خارش، کهیر، گیجی و خواب‌آلودگی، ادرار کدر، ادرار دردناک، کاهش حجم ادرار، کاهش همه گلبول‌های خونی و حتی ایجاد تب است که در شدیدترین حالت سمیت کبدی و کلیوی هم ایجاد می‌شود.
 
این دارو با اشکال مختلف، تولید و به فروش می‌رسد و به صورت قرص، شیاف، شربت و قطره، در بازار موجود است. استامینوفن با دوزهای مختلف ۳۲۵ میلی‌گرم، ۵۰۰ میلی‌گرم و قرص جویدنی ۸۰ میلی‌گرم تولید می‌شود و معمولاً بسیاری از افراد، استامینوفن را به صورت قرص مصرف می‌کنند و شربت نیز بیشتر برای کودکان کاربرد دارد.
 
بسیاری از افراد بر این باورند که استامینوفن داروی بی خطری به حساب می آید، ولی این دارو عوارض زیادی می تواند داشته باشد، به همین دلیل قوانین محدودکننده زیادی برای فروش این دارو در سراسر جهان، ایجاد شده است. برای مثال، در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا و کانادا، اجازه فروش این قرص بیش از 24 عدد به صورت یکجا (به یک فرد) وجود ندارد. همچنین در این کشورها، اجازه استفاده از استامینوفن در داروهای سرماخوردگی، با دوز بیشتر از 325 میلی گرم، وجود ندارد.

فروش قرص استامینوفن، بدون نسخه پزشک، ممنوعیتی ندارد اما بهتر است این دارو زیر نظر پزشک مصرف شود چون تاثیری در درمان ندارد و تنها می تواند در تسکین درد، موثر باشد. گاهی مصرف خودسرانه استامینوفن می تواند حسابی دردسرساز شود، برای مثال، اگر فرد دچار یک درد کشنده مثل آپاندیس شده باشد، با مصرف این دارو، علائم اولیه آن را مخفی و به نوعی مقدمات مرگ خود را فراهم می کند.

یکی دیگر از مواردی که نباید در آن از استامینوفن استفاده کرد، بالا بودن فشارخون است. بسیاری از افراد زمانی که دچار سردرد می شوند، اقدام به مصرف استامینوفن می کنند در حالی که شاید سردرد به وجود آمده ناشی از بالا رفتن فشارخون باشد. علاوه بر این اگر فردی به استامینوفن حساسیت داشته یا به نارسایی کبدی مبتلا باشد، از مصرف آن باید بپرهیزد. یکی از انواع استامینوفن، استامینوفن کدئین است که مصرف آن نیز دردسرهای مخصوص به خودش را دارد. کدئین به این دلیل به استامینوفن اضافه شده که بتواند درد را بیشتر تسکین بدهد.

کدئین در واقع یک داروی مخدر محسوب می شود و مصرف خودسرانه آن به صورت مداوم می تواند باعث اعتیاد در بیمار شود به همین دلیل استامینوفن کدئین باید حتما زیر نظر پزشک مصرف شود. اگر فردی به صورت مداوم از استامینوفن کدئین استفاده کند، بدن او به دوز پایین عادت خواهد کرد و به همین دلیل سراغ دوزهای بالاتری خواهد رفت و در چنین شرایطی، وابستگی به دارو تشدید خواهد شد و باید برای درمان این مشکل از روانپزشک کمک گرفت.

استامینوفن یا هر داروی دیگری، باید با توجه به نیاز بدن و با دستور پزشک مصرف شود، ضمن این که سرکوب درد به صورت خودسرانه با دارو مانع تشخیص و درمان آن می شود.

انتهای پیام/

 

برچسب ها: سلامت

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: