حقایق جالب درباره واکنش‌های غیر ارادی بدن انسان | یکتاپرس
بدن انسان مملو از انواع چرخه‌ها و سیستم‌های بیولوژیکی است که درک کامل آن‌ها تا حدی دشوار است.
کد خبر: ۴۴۴۲۲
۰۸:۰۰ - ۳۰ تير ۱۴۰۰

حقایق جالب درباره واکنش‌های غیر ارادی بدن انسان

به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، انسان‌ها موجودات واقعاً پیچیده‌ای هستند. مثلاً رفلکس‌ها یا همان واکنش‌های غیر ارادی بدن مان را در نظر بگیرید. این واکنش‌ها برای ساده‌تر شدن زندگی مان به ما اعطا شده اند، اما واقعیت آن است که اغلب نتیجه‌ای غیر منتظره برای ما دارند. آیا می‌دانید که ما انسان‌ها چرا کنجکاو هستیم؟ تنبلی ما را از چه چیزی محافظت می‌کند؟ میل به ادرار کردن در حمام از کجا می‌آید؟ و احساسات دیگران چطور به ما «سرایت» می‌کند؟

در ادامه به حقایقی جالب و شگفت انگیز درباره‌ واکنش‌های غیر ارادی بدن انسان می‌پردازیم.

چرا موهای بدن سیخ می‌شود؟

این واکنش عجیب بدن انسان زمانی اتفاق می‌افتد که شما یا سردتان است یا ترسیده‌اید.

در پایه هر مو، یک ماهیچه کوچک وجود دارد که منقبض می‌شود و برجستگی کوچکی روی پوست ایجاد می‌کند. این واکنش منجر می‌شود که گرما در لابه لای موها محبوس شود و دما حفظ شود.
سیخ شدن موها، یک مشکل پزشکی نیست. اگر از نمایان شدن اثرات آن ناراحت هستید، لباس گرم بپوشید، در محیط‌های آرام قرار بگیرید و از هر گونه ترس و وحشتی جلوگیری کنید.

 اگر مدت زیادی را در تاریکی بگذرانید، چشم هایتان شروع به دیدن توده‌های نورانی غیر عادی‌ای می‌کند

این واکنش غیر ارادی برای فضانوردان و طرفداران مدیتیشن بسیار آشنا است و به آن «سینمای زندانی» (The Prisoner’s Cinema) گفته می‌شود. به گفته‌ی دانشمندان، این بارقه‌های نور می‌توانند تغییر رنگ دهند و به اشکال مختلفی درآیند. علت ظاهر شدن این توده‌های نورانی در تاریکی، تنش روانی، قوی بودن میدان‌های مغناطیسی و مواد شیمیایی است و آن‌ها حتی می‌توانند چشم‌ها را تحت تأثیر قرار دهند؛ بنابراین هیچ جادویی در کار نیست.

چرا پیاز اشک چشم‌ها را در می‌آورد؟

وقتی که شما پیاز را پوست کنده و قاچ می‌کنید، سلول‌های پیاز را پاره می‌کنید و آنزیم‌هایی که گازی به‌نام پروپانتیل سولفکسید، تولید می‌کنند آزاد می‌شوند. وقتی که گاز به چشمان شما می‌رسد، اشک از چشم‌ها جاری می‌شود و اسید سولفوریک بسیار رقیقی تولید می‌شود که چشم را می‌سوزاند.
در این هنگام، مغز به چشم پیغام می‌دهد که اشک بیشتری جاری شود و چشم‌ها قرمز و متورم شود. هرچه بیشتر پیاز خرد کنید، گاز بیشتری تولید شده و بیشتر اشک می‌ریزید.
قبل از اینکه پیاز را خرد کنید، آن را داخل فریزر بگذارید تا از سوزش و اشک چشم‌ها جلوگیری کند. دمای سرد، روند آزاد شدن آنزیم‌ها را کند می‌کند. بنابراین در سوزش و اشک چشم‌ها تاخیر ایجاد می‌شود.

تنبلی یک مکانیزم دفاعی است که توسط طبیعت طراحی شده

واکنش غیر ارادی مقاومت (آزادی) واکنشی است به هر گونه محرک بیرونی که سعی در محدود کردن شما در چیزی داشته باشد. برخلاف دیگر واکنش‌های غیر ارادی انسان، هر چه مدت زمان بیشتری این محدودیت‌ها را تجربه کنیم، بیشتر دلمان می‌خواهد که از شرشان خلاص شویم. ما هرگز به آن‌ها عادت نمی‌کنیم.

به همین دلیل، بعضی دانشمندان معتقدند تنبلی نه یک عادت بد، بلکه نوعی شورش درونی است که در آن بدن سعی می‌کند خود را از موقعیت اضطراب آوری حفظ کند که به نوعی او را محدود می‌سازد.

 به محض فرو بردن صورت خود در آب خنک، ضربان قلب پایین می‌آید

علت این مسأله واکنش شیرجه است: به محض اینکه صورت تان با آب خنک تماس پیدا می‌کند، بدن شما وارد حالت متفاوتی از مصرف انرژی می‌شود. در این حالت، بدن با این تصور که فرد خود را برای شیرجه زدن آماده می‌کند، مقاومت خود را در برابر فشار بالا می‌برد و مصرف اکسیژن را کاهش می‌دهد. از اینجا است که ضربان قلب پایین می‌آید، دمای بدن افت می‌کند، عروق خونی تنگ‌تر می‌شوند، خون به سمت اندام‌های حیاتی جریان پیدا می‌کند، سطح هموگلوبین بالا می‌رود و خون اکسیژن بیشتری می‌گیرد.

لازم به ذکر است که شیرجه‌ی سریع به داخل آب سرد روشی است مؤثر برای کمک به توقف تپش قلب در عرض یک دقیقه و در صورت ابتلا به میگرن می‌تواند سردرد را تسکین بخشد.

اضطراب، کنترل مردمک چشم را برای مغز سخت می‌کند

علت نیستاگموس یا همان حرکت مکرر و غیر ارادی چشم‌ها می‌تواند خستگی، کمبود خواب، افراط در مصرف قهوه یا مصرف بعضی دارو‌ها باشد. این حالت در نتیجه‌ی رفلکس دهلیزی-چشمی رخ می‌دهد یعنی زمانی که مغز سعی دارد تصویر دقیقی از آنچه در حال وقوع است به دست آورد، اما به دلیل تنش و اضطراب زیاد، درواقع قادر به تمرکز نیست.

نگاه کردن به خورشید باعث عطسه می‌شود

این اتفاق در اثر واکنش عطسه نوری رخ می‌دهد. از هر چهار نفر یکی هنگام نگاه کردن به نور شدید خورشید عطسه می‌کند. دانشمندان هنوز به لزوم این واکنش پی نبرده اند، اما می‌دانند که این ویژگی از والدین به ارث می‌رسد.

انتهای پیام/

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: