نخستین سفر مهم رئیس جمهور برای حضور در اجلاس شانگهای /اقتصاد و دیوار کوتاه شرق و غرب | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می دهد؛
هدف اولیه تأسیس سازمان همکاری شانگهای، غیرنظامی‌کردن مرز میان چین و شوروی است.
کد خبر: ۵۳۶۳۳
۱۹:۳۹ - ۲۵ شهريور ۱۴۰۰

نخستین سفر مهم رئیس جمهور برای حضور در اجلاس شانگهای /اقتصاد و دیوار کوتاه شرق و غرب

به گزارش خبرنگار اقتصادی یکتاپرس، سازمان همکاری‌های شانگهای سازمانی میان‌دولتی است که برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شده‌ است. این سازمان در سال 2001 توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه، پایه‌گذاری شد.

سازمان همکاری شانگهای از دل رقابت قدرت‌های بزرگ برسر منطقه ژئوپلیتیک آسیای میانه ظهور کرد. هدف اولیه تأسیس این سازمان، غیرنظامی‌کردن مرز بین چین و شوروی بود.

ایران در سال 2005 به عنوان عضو ناظر به سازمان همکاری شانگهای پیوست و یک سال بعد برای عضویت کامل در این سازمان درخواست داد. این درخواست بحث‌های زیادی را برانگیخت. تا قبل از به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب، عضویت ایران در این سازمان بعید به نظر می‌رسید.

در تاریخ 10 ژوئیه2015 این سازمان با عضویت کامل هندوستان و پاکستان موافقت نمود ولی در ژوئیه 2017 با فراهم آوردن شرایط عضویت این دو کشور عمده جنوب آسیا، به سازمان همکاری شانگهای پیوستند.

با دعوت رسمی تاجیکستان بعنوان رئیس دوره‌ای این سازمان از ایران برای حضور در این نشست، آیت‌الله رئیسی در این نشست حضور یافت. ایران که از سال 2005 تاکنون به عنوان عضو ناظر در این سازمان حضور دارد، این بار با درخواست رسمی روسیه به عنوان عضو دائم پذیرفته خواهد شد.

عضویت دائم ایران در این سازمان با توجه به همکاری‌های گسترده اعضاء آن در حوزه‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، بازرگانی، پولی-بانکی، انرژی و فرهنگی قطعا فضای مناسب‌تری را برای تعاملات بین‌المللی کشورمان فراهم خواهد آورد.

براساس این گزارش، روزهای 25 و 26 شهریور اجلاس سازمان همکاری شانگهای در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان برگزار می‌شود. حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیّدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری کشورمان، در نخستین سفر رسمی خود، در این اجلاس حضور یافت.

این اجلاس چه تاثیری از لحاظ اقتصادی برای ایران خواهد داشت؟

اجلاس شانگ‌های به لحاظ حضور کشور‌هایی مثل روسیه چین، و هند که بخش مهمی از CIS (کشور‌های مستقل مشترک المنافع) هستند، ظرفیت بزرگ سیاسی، اقتصادی، تجاری، حجم بازار، حجم تولید ناخالص داخلی و مباحث استراتژیک محسوب می‌شوند.

پیوستن کشورمان به سازمان همکاری‌های شانگ‌های می‌تواند زمینه پیوستن ما به اتحادیه بریکس (BRICS) را نیز هموار کند. در بریکس کشور‌های برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی عضو هستند که اتحادیه قوی است که 50 درصد جمعیت جهان و 42 درصد گردش مالی دنیا را در اختیار دارد.

آنچه دیگران میخوانند: ورود آیت‌الله رئیسی به پایتخت تاجیکستان

همچنین زمینه های سرمایه گذاری، واردات تکنولوژی، دسترسی به بازار‌های بزرگ مثل هند، چین و برزیل هم مهیا می شود.

کارشناسان معتقدند با توجه به موقعیت ژئوپلتیک ایران و ظرفیت‌های تمدنی، تاریخی، اقتصادی، نیروی انسانی تحصیل کرده و امنیت پایدار در منطقه علی رغم ناامنی‌های ایجاد شده از سوی آمریکا، این کشور‌ها نیز تمایل همکاری با ایران را دارند و عضویت رسمی کشورمان در این اجلاس و البته در قدم بعدی اتحادیه بریکس، می‌تواند یک بازی برد-برد تلقی شود.

نخستین سفر بین المللی رئیس جمهور دولت سیزدهم

قائدتا سفر رییس‌جمهوری به تاجیکستان در چارچوب دوجانبه و چندجانبه را ارتقا می دهد و در راستای تقویت روابط تهران با دوشنبه و کشورهای حوزه شانگهای موثر است.

تحلیلگران درباره سفر نخست آیت الله رئیسی معتقدند می تواند در منطقه تاثیر گذار باشد و این سفر نشان دهنده تحول در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است و باید انتظار داشته باشیم که تحولات جدی‌تری بعد از این سفر در رویکردها و جهت‌گیری‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اتفاق بیافتد.

بر اساس این گزارش، سازمان‌های منطقه‌ای یا بین‌المللی به واسطه پیش‌بینی‌هایی که در تشکیلات این سازمان‌ها صورت می‌گیرد می‌توانند زمینه‌ساز همکاری‌های اقتصادی مهمی در چارچوب دوجانبه یا چندجانبه باشند. عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای در کنار الگوهای دیگری از منطقه‌گرایی، مثل استفاده از فرصت‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا، در مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا و برجسته کردن چند جانبه‌گرایی موثر است.

به گزارش یکتاپرس، کارشناسان معتقدند به میزانی که جمهوری اسلامی در سیاست خارجی خود، توازن‌گرایی و روابط با قدرت‌هایی مثل چین و روسیه و حتی کشورهای دیگری مثل هند را تقویت کند حتما غربی‌ها هم بیشتر دنبال تعامل با ایران خواهند بود. تحلیلگران به دولت سیزدهم پیشنهاد می کنند که باید این استراتژی جدید دولت در مورد همسایه‌ها را در جهت توسعه و تعمیق همکاری با همسایه‌ها در دستور کار جدی قرار دهد، زیرا طبیعتاً در صورتی که این همکاری‌ها گسترش یابد می‌توان از همکاری و لابی آن‌ها در مجامع بین المللی، برای خنثی کردن تحریم‌ها و توسعه همکاری‌های دو یا چند جانبه به نفع کشورمان استفاده کرد.

انتهای پیام/

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: