بمناسبت زادروز استاد شفیعی کدکنی | یکتاپرس
او سرودن شعر را به شیوه قدمایی آغاز کرد و پس از چندی به سبک نو مشهور به نیما یوشیج روی آورد و با انتشار دفتر شعر در کوچه باغ‌های نشابور نام‌ آور شد.
کد خبر: ۵۶۸۸۳
۱۰:۳۷ - ۱۹ مهر ۱۴۰۰

زادروز استاد شفیعی

گروه فرهنگ و هنر یکتاپرس؛ 19 مهر ماه مصادف با زاد روز دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی است. شفیعی ادیب، نویسنده، پژوهشگر و شاعر مجموعه شعر در کوچه باغ‌های نشابور و به کجا چنین شتابان با تخلص م. سرشک متولد 19 مهر 1318. او سرودن شعر را از جوانی به شیوه قدمایی آغاز کرد و پس از چندی به سبک نو مشهور به نیما یوشیج روی آورد. با انتشار دفتر شعر در کوچه باغ‌های نشابور نام‌ آور شد. آثار کدکنی را می‌توان به سه گروه انتقادی و نظری و مجموعه اشعار خود وی تقسیم کرد. شفیعی کدکنی را باید در زمره شاعران اجتماعی دانست، او در اشعار خود تصویری از جامعه ایرانی در دههٔ 40 و 50 خورشیدی را بازتاب می‌دهد و با رمز و کنایه آن دوران را به خواننده نمایانده، دلبستگی و گرایش فراوان به آئین و فرهنگ ایرانی و به خصوص خراسان را نشان می‌دهد.‌

محمدرضا شفیعی کدکنی از سال 1348تاکنون استاد دانشگاه تهران است. و همانطور که اکثر اهالی ادب اطلاع دارند بدیع الزمان فروزانفر زیر برگهٔ پیشنهاد استخدام وی نوشته بود «احترامی است به فضیلت او».  زادروز استاد شفیعی

او در مهر 1398 در هفتمین دورهٔ جشنواره بین المللی هنر برای صلح «نشان عالی هنر برای صلح» به سببِ بیش از نیم قرن تلاش در اعتلای فرهنگ و ادب پارسی به محمدرضا شفیعی کدکنی اهداء شد.

غلامحسین یوسفی در باره او می گوید:«بی‌گمان مایه فراوانی که م. سرشک از زبان و ادب فارسی اندوخته دارد و از این حیث در میان شاعران نسل خویش، خاصه نوگرایان، کم‌نظیر است و نیز انس وی به زبان دری، زبان دیرین مردم خراسان، چنین توانایی را به او ارزانی داشته‌است. شعرهای او غالباً رنگ اجتماعی دارد. اوضاع جامعه ایران در دهه‌های 40 و 50در شعر او به‌ صورت تصویره، رمزها، کنایه‌ها و ایماها منعکس است. این موضع را در غزلی در مایه شور و شکفتن چنین بازگو می‌کند:

نفسم گرفت از این شهر، در این حصار بشکن

در این حصار جادویی روزگار بشکن

تو که ترجمان صبحی به ترنم و ترانه

لب زخم دیده بگشاف صف انتظار بشکن

 زادروز استاد شفیعی

 

شفیعی کدکنی از سال‌های 1360 به بعد به پژوهش در تاریخ با رویکرد تصحیح متون ادبیات عرفانی روی آورد. او معتقد است حرکت به سوی مدرنیته بدون شناخت سنت دشوار است. تاریخ‌گرایی وی هر چند پشتوانهٔ تئوریک مشخصی ندارد، اما سخت پای‌بند مستندسازی با متون تاریخی است.
 
یکی از معروف ترین شعرهای کدکنی را با هم می خوانیم:
 

- به کجا چنین شتابان؟

گون از نسیم پرسید

- دل من گرفته زینجا

هوس سفر نداری

ز غبار این بیابان؟

- همه آرزویم اما

چه کنم که بسته پایم

به کجا چنین شتابان؟

- به هر آن کجا که باشد

بجز این سرا، سرایم!

- سفرت به خیر اما

تو و دوستی خدا را

چو ازین کویر وحشت

به سلامتی گذشتی

به شکوفه‌ها، به باران

برسان سلام ما را!

 

انتهای پیام/

برچسب ها: اخبار روز

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: