دیپلماسی اقتصادی به معنای واقعی/ دولت سیزدهم و گره گشایی در عرصه تجارت جهانی | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می دهد؛
دولت سیزدهم برای رفع معضلات موجود به دنبال دیپلماسی اقتصادی به معنای واقعی است و هرگز منتظر پاسخ یا التماس برای مذاکره با اروپایی ها نیست.
کد خبر: ۶۳۲۷۶
۱۳:۵۶ - ۰۸ آذر ۱۴۰۰

دیپلماسی اقتصادی به معنای واقعی/ دولت سیزدهم و گره گشایی

به گزارش خبرنگار اقتصادی یکتاپرس، تمامی تفکرات دولت سابق به مذاکرات برجام و ارتباط با اروپایی ها منتهی می شد که به دلیل بدقولی های آمریکا و بعضا ازروپایی ها، اقتصاد ایران هم در چند سال اخیر با چالش های بسیاری همراه شد.

حسن روحانی، رئیس جمهور سابق که مدعی بود می توان مشکلات را در 100 روز برطرف کرد بعد از گذشت 8 سال از دوران ریاست جمهوری ایشان، معضلات بیشتر و سفره مردم هم تحت تاثیر برخی تصمیمات اشتباه با چالش های جدیدی همراه شد.

دولت سیزدهم برای رفع معضلات موجود به دنبال دیپلماسی اقتصادی به معنای واقعی است و هرگز منتظر پاسخ یا التماس برای مذاکره با اروپایی ها نیست. دولت کنونی در تلاش است؛ کالاهای اساسی را از طریق تهاتر و مبادله کالا تامین و ذخایر کالا های اساسی را افزایش دهد. اقتصاددانان معتقدند، خلق نقدینگی کمتر شده و دولت سیاست ریاضت اقتصادی در پیش گرفته است و البته تغییر وضعیت سفره مردم ،آنی نیست.

در مدتی که دولت سیزدهم فعالیت خود را آغاز کرده است با حضور در نشست های مهم اقتصادی با کشورهای همسایه توانست تا حدودی مشکلات اقتصادی را هموار کند؛ البته همانطور که اقتصاددان بیان کردند؛ رفع مشکلات اقتصادی و معیشت مردم نیاز به زمان است و این اقدامات موثری که در عرصه اقتصادی جهانی توسط دولتمردان در حال شکل گیری است در سال های آینده مشاهده می شود. 

پانزدهمین نشست سران سازمان اکو قرار است روز گذشته در عشق آباد برگزار شد و آیت‌الله رئیسی ، رئیس جمهور کشورمان در این نشست شرکت کردند. نشستی که ماه حصل اقتصادی خوبی برای کشورمان داشت. 

در سال های گذشته به دلیل هدم مدیریت مناسب از سوی دولت سابق؛ کشورمان در بخش صادرات با افت شدیدی همراه شد برای مثال در حالیکه در سال‌های گذشته سهم ایران از بازار حدود 10 میلیارد دلاری ترکمنستان چیزی حدود 800- 700 میلیون دلار بوده است، در سال گذشته کل صادرات ایران به این کشور به سختی به حدود 130 میلیون دلار رسید.

کارشناسان، دیپلماسی اقتصادی غیرفعال، توجه ویژه دولت روحانی به کشورهای غربی و برجام و عدم حمایت دولت وقت از صادرکنندگان و فعالان اقتصادی را از دلایل سقوط صادرات کالاهای ایرانی به کشور ترکمنستان می‌دانند.

لازم به ذکر است حمید زادبودم، رئیس سازمان توسعه تجارت دولت روحانی چندی پیش اذعان کرده بود، به راحتی با همین ظرفیت‌های کنونی می‌توان عدد صادرات کالاهای ایرانی را به مرز یک میلیارد دلار رساند.  ابراهیم رئیسی رئیس جمهوردر حاشیه حضور در اجلاس کشورهای سران اکو با رئیس جمهور ترکمنستان دیدار کرد و  تا کم کاری‌های دولت قبل را در این زمینه جبران کند.

تجارت آزاد در منطقه اکو

رئیس‌جمهوری در اجلاس اکو، تاکید کرد: این آمادگی از سوی جمهوری اسلامی وجود دارد تا به این سازمان کمک کند که در امنیت سایبری و آموزش مجازی جلساتی را برگزار کند. حمایت جمهوری اسلامی ایران از سازمان اکو و فعالیت‌های آن بدون قید و شرط است.  تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران نیز کوچک‌تر از آن است که خللی در اراده جمهوری اسلامی ایران در سیاست تعامل حداکثری با همسایگان و منطقه ایجاد کند.

او ادامه داد: ایالات‌متحده آمریکا با خروج غیرقانونی از برجام و تحمیل تحریم‌های غیرقانونی یکجانبه و همچنین استقرار این سیاست «ظلم حداکثری»، نشان داد که منافعش با منافع جمعی منطقه ما سازگار نیست.  منفعت منطقه ما همکارهای سودمند و برادری ملت‌های منطقه است و جمهوری اسلامی آماده است که تمام ظرفیت‌ خود را برای تحقق این هدف انسانی و اسلامی به کار ببندد.

 رئیس‌جمهور با بیان اینکه بسیاری از گشایش‌های اقتصادی در اکو منوط به ارتقای تجارت درون منطقه‌ای است، گفت: ایران آمادگی دارد نقش بیشتری در آزادسازی تجاری در اکو ایفا کند و آماده‌ایم با اعطای تعرفه‌های ترجیحی مناسب در حصول این هدف مهم سهم داشته باشیم.

 وی همچنین با بیان اینکه کماکان فاصله معناداری مابین موفقیت‌های حاصله با ظرفیت‌ها و توانمندی‌های واقعی سازمان اکو وجود دارد، گفت: برای نمونه با وجود پتانسیل‌های تجاری بالا تجارت درون منطقه‌ای کماکان کمتر از 10 درصد است. ابراهیم رئیسی عصر روز شنبه، تهران را به مقصد ترکمنستان برای شرکت در اجلاس اکو ترک کرد.

دوستی و همکاری در عشق آباد

روسای جمهور ایران و ترکیه با بیان اینکه توسعه همکاری و هماهنگی دو کشور در موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای به نفع دو ملت و صلح و ثبات در منطقه است بر استفاده از همه ظرفیت ها برای توسعه همه جانبه روابط تهران، آنکارا تاکید کردند.

حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی در ادامه دیدار و گفت‌وگو با سران کشورهای شرکت کننده در اجلاس همکاری های اقتصادی اکو، در دیدار رجب طیب اردوغان با اشاره به اینکه ظرفیت های توسعه روابط و تبادلات تجاری و اقتصادی تهران آنکارا فراتر از سطح کنونی است، اظهار داشت: ایران و ترکیه می توانند با ارتقای سطح تجارت و مبادلات کنونی، روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور را به سطح راهبردی نزدیک کنند.

دیپلماسی اقتصادی

رئیس‌جمهور در باره اجلاس اکو، گفت: با رئیسان جمهور همه کشورهای شرکت کننده در اجلاس اکو دیدار داشتم محور همه این گفتگوها، مسئله استفاده از ظرفیت های طرفین برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی بود.

قرارداد سه جانبه سواپ

قرارداد سه جانبه سواپ (انتقال) سالانه 1.5 تا 2 میلیارد متر مکعب گاز با حضور روسای جمهور ایران، ترکمنستان و آذربایجان امضا شد.

 بر اساس این توافق سه جانبه که در حاشیه اجلاس سران اکو در ترکمنستان به امضا رسید، ترکمنستان روزانه 5 تا 6میلیون مترمکعب گاز به جمهوری آذربایجان می فروشد.  این گاز از مسیر ایران به جمهوری آذربایجان ترانزیت (سواپ) خواهد شد. ایران گاز مصرفی مورد نیاز خود در پنج استان کشور را از حق انتقال این گاز برداشت خواهد کرد.  این قرارداد از اول دی‌ماه امسال بدون سقف زمانی اجرا می‌شود.

تحریف سخنان رئیسی در رسانه های معاند

رسانه سعودی ایران اینترنشنال در حالی ادعا کرده که رئیس‌جمهور برای صادرات آب به کشورهای عضو اکو اعلام آمادگی کرده است که بررسی سخنان آیت‌الله رئیسی نشان می‌دهد اصل جمله بیان‌شده در سخنرانی وی کاملاً برخلاف خبر تحریف‌شده این رسانه است

رئیس‌جمهور در بخشی از سخنان خود در اجلاس اکو گفت: «علاقه‌مند هستیم پروژه‌های انتقال آب برای کشورهای متقاضی ازجمله ایران در دستور کار اکو قرار بگیرد» و در این جمله نه تنها صحبتی از صادرات آب به خارج از کشور نشد، بلکه تمایل ایران را برای حل مشکل آب کشور با همکاری سایر اعضای اکو مطرح‌شده است».

 به معنای واقعی/ دولت سیزدهم و گره گشایی در عرصه تجارت جهانی

بازار 350 میلیاردی اکو 

سازمان همکاری اقتصادی (اکو) متشکل از 10 کشور با جمعیتی بالغ بر 400 میلیون نفر با وسعت سرزمینی 8 میلیون کیلومتر مربع است. امروزه سازمان اکو در بسیاری از ابتکارات جهانی به عنوان یک شریک فعال و جدید حضور دارد و نقش سازنده و بی بدیلی در پیشبرد اهداف توسعه پایدار در بسیاری از حوزه‌ها دارد.

 اکو از منظر تأمین و انتقال انرژی حائز اهمیت فراوانی برای جهان است. همچنین اشراف بر چند آبراه؛ استراتژیک جهان و همسایگی با پنج دریای مهم، شرایط ژئوپلیتیک و سرزمینی یگانه‌ای را برای سازمان همکاری اقتصادی به وجود آورده ‌است و هیچ مسیری از اروپا به آسیا برای تجارت و حمل و نقل با صرفه تر و کوتاه‌تر از منطقه اکو شناخته نمی‌شود.

انتهای پیام/ 

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: