روابط تجاری ایران و ازبکستان چه تاثیری بر اقتصاد کشورمان دارد؟ | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می دهد؛
در چند سال اخیر اهمیت روابط این دو کشور مورد توجه قرار گرفت و با روی کار آمدن دولت سیزدهم تمایل ازبکا برای برقرار روابط تجاری با ایران افزایش یافت.
کد خبر: ۶۶۴۷۸
۱۳:۰۰ - ۰۲ دی ۱۴۰۰

روابط تجاری ایران و ازبک

به گزارش خبرنگار اقتصادی یکتاپرس، ایران و ازبکستان از کشورهای مهم آسیای میانه هستند که هر دو کشور در جهت پیشبرد پروژه های بزرگ سرمایه گذاری، فناوری پیشرفته و دانش فنی می توانند به یکدیگر کمک کنند.

در چند سال اخیر اهمیت روابط این دو کشور مورد توجه قرار گرفت و با روی کار آمدن دولت سیزدهم تمایل ازبکا برای برقرار روابط تجاری با ایران افزایش یافت. البته برای برقراری ارتباط میان دو کشور باید زیر ساخت های لازم مهیا شود.

با توسعه زیرساخت ها و روبناها در بخش عملیات تخلیه و بارگیری در بندر چابهار سبب رشد چشمگیر در بخش روابط ایران و ازبکستان شکل گرفته و تفاهم نامه چابهار سبب هموار شدن مسیر ترانزیت هند، ایران و ازبکستان شده است.

در چند سال اخیر مبادلات تجاری میان هند و ازبکستان افزایش یافت که در این میان بندر چابهار برای تسهیل کردن این مسیر نقش پر رنگی داشته است. بی ثباتی در افغانستان سبب شده تا ازبکستان به دنبال مسیری امن تر برای مبادلات تجاری خود استفاده کند. 

آنچه دیگران میخوانند: اهمیت راهبردی خط‌ راه‌آهن شمال در جهت صادرات 

البته روابط تجاری ایران و ازبکستان هم نسبت به سال های گذشته افزایش یافت. طبق آمار موجود در هفت ماهه نخست امسال حدود 244 میلیون دلار میان این دو کشور تجارت انجام شده است که در مقایسه با سال گذشته معادل 250 درصد رشد داشته است. 

علاوه بر روابط تجاری و مبادلات یا خرید و فروش مبادلات کالایی در بخش دانش هم دو کشور می توانند مبادلات مناسبی انجام دهند. باتوجه به عصر ارتباطات و تکنولوژی، شرکت های دانش بنیان می تواند شرایط اقتصادی دو کشور را بهبود ببخشد.

ازیکستان در حوزه های مختلف تمایل بسیاری به ارتباط مستحکم با ایران دارد. دولت سیزدهم در تلاش است که با استفاده از دیپلماسی اقتصادی به شرایط مناسبی در منطقه برسد و بعد از تامین نیاز های داخلی در صادرات گام های موثری بردارد. 

کارشناسان حوزه اقتصاد بین الملل بر این عقیده هستند که ازبکستان در منطقه به دنبال تکیه گاه است و ایرانی می تواند تا حدودی این خلا را در منطقه برای ازبکی ها پر کند. همچنین موقعیت جغرافیای ازبکستان در قلب آسیای مرکزی می تواند در ارتباط ایران با سایر کشورها گام های موثری بردارد. 

دولت سیزدهم نگاه کامل غربی ندارد که بخواهد همانند دولت گذشته تمامی روابط بین الملل را به کشورهای غربی گره بزند، بلکه نگاه شرق این دولت می تواند ارتباط با کشورهای آسیایی را محکم کند و کشورمان با استفاده از پتانسیل کشورهای آسیایی در بخش رشد اقتصادی گام های موثری بردارد.

ایران می تواند از فرصت به وجود آمده نهایت استفاده را ببرد و با روابط مستحکم میان کشورهای همجوار شرق و شمال شرق در مسیر توسعه اقتصادی گام های موثری بردارد. ازبکستان به عنوان مهم ترین کشور آسیای مرکزی می تواند در این راستا به ایران کمک کند تا در منطقه به اهداف مورد نظر خود برسد. 

 چندی پیش؛ عبدالله یوف سفیر ازبکستان در ایران گفت: ازبکستان از حضور شرکت های ایرانی در حوزه کشت پنبه، کشت فراسرزمینی و صنایع تبدیلی استقبال میکند و از شرکتهای ازبکی خواست برای حضور در ایران و بهره گیری از ظرفیت های موجود برنامه ریزی کنند.

ازبکستان از شمال و باختر با قزاقستان، از خاور با تاجیکستان و قرقیزستان و از جنوب با افغانستان و ترکمنستان دارای مرز مشترک است. ازبکستان در آسیای مرکزی و در کنار جاده ابریشم، شامل شهرهای باستانی و تاریخی زیادی است و سمرقند، بخارا، خیوه، ترمذ و شهرسبز از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین شهرهای این سرزمین هستند. 

این کشور ازبکستان دارای چهارمین ذخیره بزرگ طلا در جهان است. این کشور سالانه 80 تن طلا از معادن استخراج می‌کند که در دنیا هفتم است. ذخایر مس ازبکستان در جهان دهم و ذخایر اورانیوم آن دوازدهم است، همچنین تولید اورانیوم این کشور در دنیا هفتم است.

شرکت ملی گاز ازبکستان با تولید سالانه ٖ60 تا 70 میلیارد متر مکعب (2٫1–2٫5 بیلیون فوت مکعب) گاز طبیعی در دنیا یازدهم است. این کشور دارای ذخایر قابل توجه استخراج نشده نفت و گاز است: 194 ذخیره هیدروکربوری از جمله 98 ذخیره گاز طبیعی و میعانات گازی در ازبکستان وجود دارد.

انتهای پیام/

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: