ورود خودروهای وارداتی بر قیمت بازار در سال 1402 چه تاثیری می گذارند؟ | یکتاپرس
یکتا گزارش می دهد؛
واردات خودرو یکی از راه حل های اخیر دولت بود که از طریق آن بتواند شرایط قیمت خودرو در بازار را کنترل کند.
کد خبر: ۱۲۰۲۹۷
۰۹:۰۰ - ۲۹ اسفند ۱۴۰۱

خودروهای وارداتی بر قیمت بازار در سال 1402 چه تاثیری می گذارد؟

به گزارش گروه اقتصادی یکتا، افزایش قیمت خودرو در سال 1401 به یک چالش بزرگی تبدیل شد و دولت تصمیم گرفت از راه های مختلف کنترل قیمت خودرو در بازار را به دست بگیرد اما با توجه به شرایط اقتصادی کشور راه حل های دولت بی نتیجه ماند. 

واردات خودرو یکی از راه حل های اخیر دولت بود که از طریق آن بتواند شرایط قیمت خودرو در بازار را کنترل کند و کارشناسان معتقدند، قبل از تصویب آزادسازی واردات خودرو یک دو قطبی در فضای تصمیم گیران و کارشناسان کشور بوجود آمد. طرفداران طرح آزادسازی واردات ماشین معتقد بودند آزادسازی واردات التهابات بازار خودرو را آرام می‌کند. از طرف دیگر گروه‌های مصرف برای انتخاب ماشین مدنظرشان قدرت انتخاب بیشتری دارند.

برخی از کارشناسان حوزه خودرو بر این عقیده هستند؛ واردات خودروی خارجی تاثیر چندانی بر قیمت خودروهای داخلی نخواهد گذاشت! چراکه به این صورت رقابتی میان تولیدکنندگان خودروی داخلی ایجاد نمی‌شود. درواقع عموم مردم جامعه توانایی خرید خودروهای لوکس را ندارند اما باوجوداین عمده خودروهای وارداتی شامل خودروهای لوکس با قیمت‌های گران هستند.

در این سال‌ها با وجود تحریم‌ها و به‌دنبال آن تورم ایجادشده قیمت خودروی داخلی با افزایش غیرقابل‌باوری مواجه شده و همین مساله در قیمت خودروی خارجی نیز تاثیرگذار است. علاوه‌برآن به محض ورود خودروی خارجی به ایران قیمت آن دچار شوک قیمتی شده و گاهی در بازار آزاد تا چندین برابر قیمت به فروش می‌رسد؛ بنابراین امکان خریداری این خودروها تنها برای قشر مرفه جامعه فراهم است و باوجوداین نمی‌توان امیدی به کاهش قیمت داشت.

خودروهای وارداتی بر قیمت بازار در سال 1402 چه تاثیری می گذارد؟

در رابطه با تأثیر واردات خودرو بر قیمت خودرو داخلی و خارجی نمی‌توان به نتیجه قطعی رسید. اما چیزی‌که مسلم است این است که اگر متقاضیان قادر به انتخاب بین خودروی داخلی و خارجی باشند رقابت تنگاتنگی در میان خودروسازان داخلی ایجاد می‌شود و به همین ترتیب می‌توان به افزایش کیفیت و کاهش قیمت خودروهای داخلی خوشبین بود.

 بابک صدرایی، کارشناس بازار خودرو در مصاحبه اخیر خود، گفت: بورس کالا یک ابزار مجاز برای خودروسازان، جهت خروج از سیاست اجباری قیمت‌گذاری دستوری است. در هیچ نقطه‌ای از جهان نمی‌توان بورسی را پیدا کرد که خودرو در آن به مزایده گذاشته می‌شود. با این وجود، دولت با عرضه خودرو در بورس کالا، سرمایه‌ای بودن خودرو را مورد ترغیب و تأیید قرار داده است.

او ادامه داد: فرض کنید تعداد 500 خودروی کیا سراتو وارد بورس شود. در این صورت به سبب تقاضای انباشته در طول چهار سال ممنوعیت و همین‌طور نیاز احساسی بازار، سرمایه‌گذاران و دلالان بسیاری به سمت این 500 خودرو هجوم می‌برند، چرا که خودروی خارجی توجیه سرمایه‌گذاری بهتری دارد.

صدرایی بیان کرد: بدین ترتیب حتی ممکن است سراتو 2.2 میلیاردی حتی با مبلغ 3 میلیارد تومان از بورس خارج شود. بورس کالا زمانی قیمت‌شکن خواهد بود که عرضه با حجم انبوه صورت گیرد، به طوری که تعداد متقاضیان از تعداد موجودی کمتر شود. درست مثل اتفاقی که چندی پیش برای خودروی شاهین در بورس کالا افتاد که به سبب رقم پایین تقاضا نسبت به موجودی، خودرو با قیمت بسیار پایین به خریداران فروخته شد. با تمام این اوصاف، دست‌کم در فازهای اولیه واردات به نظر نمی‌رسد شمار خودروهای خارجی بتواند جوابگوی تقاضاهای فراوان بازار باشد و اختلاف فاحش میان عرضه و تقاضا در بازار را کاهش دهد.

خودروهای وارداتی بر قیمت بازار در سال 1402 چه تاثیری می گذارد؟

کارشناسان معتقدند؛ اگر واقعا 400 تا 500هزار دستگاه خودرو وارد کشور شود، می‌توان نسبت به افت قیمت در بازار خودروهای خارجی امیدوار بود. این بازار طی 4 سال و نیم گذشته به واسطه ممنوعیت واردات و همچنین رشد قیمت ارز و انتظارات تورمی، صعودی شدید را در قیمت تجربه کرده است. حالا اگر انتظارات تورمی و قیمت ارز را در سال آینده نسبتا با‌ثبات در نظر بگیریم، عرضه 400 تا 500هزار دستگاهی می‌تواند قیمت خودروهای وارداتی قدیمی را در بازار بشکند.

این موضوع همچنین امکان اثرگذاری بر قیمت در بازار خودروهای داخلی را نیز خواهد داشت. به‌هر‌حال بخشی از خودروهای تولید داخل با توجه به خلاء وارداتی‌ها مرز‌های قیمتی را در چهار سال و نیم گذشته فتح کرده‌اند، بنابراین اگر قیمت در بازار خودروهای خارجی بشکند امکان افت قیمت در بازار داخلی‌ها نیز وجود دارد.

انتهای پیام/ 

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: