تله های زندگی چیست و چرا در دام آن ها گرفتار می شویم؟ | یکتاپرس
وقتی فرد در فضای درون نظام خانواده با محدودیت ها و کمبودهایی مواجه می شود، ذهنیت هایی پیدا می کند که باعث می شود در دام چنین آسیب هایی بیفتد.
کد خبر: ۳۶۳۹۸
۰۱:۲۰ - ۱۹ خرداد ۱۴۰۰

تله های زندگی

به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، در روزهای گذشته خبر دستگیری تبعه چینی که با فریب دختران جوان، عکس‌های آنها را در فضای مجازی منتشر کرده بود واکنش‌های زیادی به دنبال داشت.

با توجه به حساسیت موضوع این پرونده در دستور کار مقامات قضائی و انتظامی قرار گرفت و سرانجام این تبعه چینی روز سه شنبه در عوارضی کاشان به اصفهان دستگیر شد.

اما انتشار نزدیک به ۵۰ فیلم از فضای شخصی زندگی دختران جوان که بیشترشان کمتر از ۱۸ سال دارند این سوال را مطرح می کند که چه عاملی باعث اعتماد دختران جوان و گرفتار شدن در دام افراد کلاهبردار می شود، موضوعی که پیش از این نیز سابقه داشته است.

دکتر جواد درستکار، روانشناس و استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در گفت و گو با ایسنا به تحلیل علل گرفتار شدن دختران جوان در دام کلاهبرداران از منظر روانشناسی می پردازد و می گوید: اگر بخواهیم نگاه روان شناختی به این موضوع داشته باشیم باید ببینیم چه اتفاقی می افتد که زنان و دختران جوان در چنین دام هایی می افتند، در واقع این زنان و دختران چه محدودیت و ناکامی هایی داشته اند که برای جبران نیازها و بروز هیجانات خود به دنبال افرادی بوده اند که قصدی جز فریب و سوء استفاده از آنها را نداشته و در نهایت به آنها آسیب می زنند.

وی با بیان اینکه همه انسان ها نیاز به دلبستگی، ابراز هیجانات و احساسات، درک محدودیت های واقع بینانه و خویشتن داری دارند، می افزاید: وقتی فرد در فضای درون نظام خانواده با محدودیت ها و کمبودهایی مواجه می شود، ذهنیت هایی پیدا می کند که باعث می شود در دام چنین آسیب هایی بیفتد.

ذهنیت کودک آسیب پذیر یکی از این ذهنیت ها است که فرد برای رسیدن به خواسته هایش با ترس و لرز جلو می رود. مادری را تصور کنید که به فرزندش می گوید اگر این کار را بکنی، اینجا بروی، درس نخوانی، دروغ بگویی و ... دچار مشکل می شوی، درحالی که اینها واقعیت نیست و فقط ترسی است که در کودک شکل می گیرد.

شکل گیری ذهنیت آسیب پذیر در بستر خانواده

درستکار با اشاره به رشد فرد در خانواده مقتدر، سخت گیر، آسان گیر و بی اعتنا، توضیح داد: فردی که در خانواده سخت گیر، آسان گیر و بی اعتنا رشد می کند ذهنیت آسیب پذیر پیدا می کند، حتی فرزندی که همه خواسته هایش برطرف می شود تا احساس کمبود نکند دچار ذهنیت پر توقع می شود و ناخودآگاه و بدون توجه می خواهد هر آنچه می خواهد انجام شود، همین فرزند وقتی بزرگ می شود می گوید هر کسی من می خواهم باید با من ازدواج کند.

این استاد روانشناسی با بیان اینکه وقتی در یک خانواده باید و نباید زیادی حاکم است و اعضای خانواده ابراز احساسات نداشته باشند درون خود ذهنیت عصبانی دارند، می گوید: این ذهنیت منجر به نشان دادن خشم و پرخاشگری به اشکال مختلف رفتاری و زبانی می شود.

در اتفاقی که اخیرا افتاده و یک تبعه چینی از دختران جوان عکس و فیلم گرفته باید ببینیم چه اتفاقی برای دختران ما افتاده که به سادگی به یک فرد بیگانه اعتماد کرده و به این فکر نمی کنند که یک روز مورد سوء استفاده قرار می گیرند.

حریم امن خود را حفظ کنیم

وی با تاکید بر اینکه درک مسئولیت های واقع بینانه و خویشتن داری می تواند افراد را در برابر آسیب ها حفظ کند که در شرایط این چنینی خود را به دام کلاهبرداران نیندازند، ادامه می دهد: گاهی اوقات کاری انجام می دهیم و بعد می بینیم اشتباه بوده است، این اشتباه گاهی هزینه سنگینی دارد و تجربه تلخی در زندگی فرد می شود، اما اگر بخواهیم سالم زندگی کنیم باید مراقب باشیم در دام افراد فریبکار نیفتیم.

درست مثل وقتی که فردی از ما می خواهد اطلاعات حساب بانکی خود را در اختیار او قرار دهیم و باید احتمال سوء استفاده را بدهیم و حریم امن خودمان را حفظ کنیم.

این دکترای روانشناسی خاطرنشان کرد: این تبعه چینی به هرحال مرتکب جرمی شده و مجازات می شود، اما حریم خصوصی که شکسته شده، عزت نفسی که خدشه دار شده و بی اعتمادی و آسیبی که به دختران جوان وارد شده به سادگی قابل جبران نیست و به زودی فراموش نمی شود.

وی با اعتقاد براینکه وقتی درک محدودیت های واقع بینانه ایجاد نمی شود، ذهنیت کودک آسیب پذیر درون ما تقویت شده و یک جایی باعث می شود مثل کودک هفت ساله ای رفتار کنیم که به تنهایی از خانه بیرون می رود و دچار هزار مشکل و آسیب می شود.

انتهای پیام/

برچسب ها: خانواده ، روانشناسی

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: