پروتون تراپی (پروتون بیم تراپی) چیست؟ | یکتاپرس
پروتون درمانی یا پروتون تراپی که به آن پروتون بیم تراپی (proton beam therapy) نیز گفته می شود ، نوعی پرتودرمانی است.
کد خبر: ۵۳۱۲۹
۰۳:۲۰ - ۲۳ شهريور ۱۴۰۰

پروتون تراپی

به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، پروتون درمانی ، که به آن پروتون بیم تراپی Proton Beam Therapy نیز گفته می شود ، نوعی پرتو درمانی است. در این روش از تابش پروتون ها به جای اشعه X برای درمان سرطان استفاده می کنند.. پروتون یک ذره با بار مثبت است. با انرژی زیاد ، پروتون ها می توانند سلول های سرطانی را از بین ببرند. پزشکان ممکن است به تنهایی از پروتون درمانی استفاده کنند. آنها همچنین ممکن است آن را با پرتونگاری درمانی ، جراحی ، شیمی درمانی و یا روش ایمنی تراپی ترکیب کنند.
مانند پرتوی اشعه ایکس ، پروتون درمانی نوعی از پرتودرمانی با پرتوهای خارجی است. بدون درد ، اشعه ای را از طریق دستگاه خارج از بدن از طریق پوست ایجاد می کند.

پروتون درمانی چگونه کار می کند؟

ماشینی به نام synchrotron یا cyclotron پروتون ها را سرعت می بخشد. سرعت بالای پروتون ها انرژی بالایی را ایجاد می کنند. این انرژی باعث می شود پروتون ها به عمق دلخواه بدن حرکت کنند. سپس پروتونها دوز تابش هدفمند در تومور را نشان می دهند.
با استفاده از پروتون درمانی ، مقدار کمتر از تابش در خارج از تومور وجود دارد. در پرتودرمانی منظم ، پرتوهای ایکس با ترک بدن از فرد ، دوزهای پرتودرمانی را ادامه می دهند. این بدان معناست که پرتونگاری به بافتهای سالم اطراف آسیب می رساند و احتمالاً باعث عوارض جانبی می شود.

آیا بیمار برای پروتون تراپی در بیمارستان بستری می شود؟

بیماران معمولاً پروتون درمانی را در محیط سرپایی انجام می دهند. این بدان معنی است که آنها نیازی به معالجه در بیمارستان ندارند. تعداد جلسات درمانی بستگی به نوع و مرحله سرطان دارد. بعضی اوقات ، پزشکان پروتون تراپی را در 1 تا 5 جلسه درمانی انجام می دهند. آنها معمولاً برای تعداد جلسات درمانی کمتر، از دوزهای پرتودرمانی بزرگتر استفاده می کنند. معمولاً به این نوع درمان ، رادیوتراپی استریوتاکتیک بدن گفته می شود. اگر فرد فقط در یک جلسه یک دوز بزرگ از پرتودرمانی را دریافت کند ، اغلب به آن جراحی رادیویی (رادیو سرجری) اطلاق می شود.

چه افرادی می توانند از این روش استفاده کنند؟

هر کسی که به تشخیص پزشک بتواند پرتو درمانی انجام دهد، می تواند از این روش نیز استفاده کند. این روش معمولا برای درمان انواع سرطان و خصوصاً درمان سرطان پروستات کاربرد زیادی دارد.

به طور کلی اکثر افراد می توانند پرتو درمانی کنند اما در برخی شرایط به تشخیص پزشک فرد نباید پرتو درمانی انجام دهد.

جایگزینی سایر روش ها با پروتون درمانی

هر کدام از روش هایی که بیماران سرطانی از ان ها استفاده می کنند مانند شیمی درمانی، جراحی و یا هورمون درمانی، هدف خاص خود را دارند و به همین دلیل نمی توان آن را با دیگر روش ها مقایسه کرد.

درمانی که برای بیماران سرطانی استفاده می شود، بستگی به میزان و شدت پیشرفت بیماری آن ها است و به همین دلیل نمی توان آن ها را جایگزین یکدیگر کرد.

همچنین عواملی مانند سن و یا سلامتی کلی بدن نیز در انتخاب نوع درمان متناسب با بیمار بسیار مؤثر هستند.

همچنین این نکته نیز وجود دارد که پروتون درمانی از بسیاری از روش های دیگر پرهزینه تر است و در پوشش اکثر بیمه ها نیست. به همین دلیل است که این روش برای همگان در دسترس نیست.

عوارض جانبی پروتون درمانی

همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، پروتون درمانی روشی از پرتو درمانی است و به همین دلیل عوارض آن ها با یکدیگر یکسان است. اما با توجه به این که دقت اشعه در پروتون درمانی افزایش یافته است، آسیب به بافت های دیگر نیز خیلی کمتر از روش پرتو درمانی است.

عوارض جانبی احتمالی این روش شامل خستگی، قرمزی و یا درد پوست  و یا محل درمان است. همچنین با توجه به ناحیه، ممکن است که دچار بی اختیاری در ادرار، مشکلات گوارشی و ... شوید. مثلاً عوارض درمان سرطان پروستات با پروتون درمانی، بی اختیاری در ادرار و اختلالات نعوظ است.

با این حال پس از اتمام درمان، بدن به حالت طبیعی باز می گردد و دوباره از نظر جنسی فعال می شود.

انتهای پیام/

برچسب ها: سلامت

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: